Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gjorde anmälan redan på nya lagens andra dag

Förra veckan följde GD med när Lars-Göran Wadén testade den nya lagen där otillgänglighet för funktionshindrade klassas som diskriminering. Nu har han gjort sin första anmälan till DO.

På sin blogg livetrullarvidare.blogg.se skriver han:

"Jag har nu gjort en anmälan till DO (Diskrimineringsombudsmannen) eftersom kollektivtrafiken inte är användbar och tillgänglig för mig. Min funktionsnedsättning gör att jag använder en manuell rullstol och när bussbolaget använder otillgängliga bussar blir jag utestängd och känner mig diskriminerad."

Han skriver att han borde vara den första personen i landet som testar den nya lagstiftningen.

Lars-Göran Wadén reser ofta kollektivt. Oftast funkar det bra, men inte senast då bussföraren inte visste hur trappliften fungerade och inte kunde ta hans rullstol ombord på bussen. Föraren bad honom vänta på nästa buss som inte skulle ha trappor, något som skulle innebära en väntan på nästan två timmar.

Den nya lagen trädde i kraft vid årsskiftet.

"Så som jag tolkar lagen måste åtgärder för tillgänglighet göras i exempelvis den fysiska miljön och när det gäller transporter. En person med funktionsnedsättning ska kunna ta sig ombord på och färdas med en buss eller annat transportmedel. Och eftersom det uppenbart inte fungerar så i Gävle har jag lämnat in en anmälan", skriver Lars-Göran på sin blogg.