Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glada miner på Hermelinen

– Det här är bara positivt, säger Eha Nurmi, egenvårdsansvarig på Apoteket Hermelinen i Gävle.

Det var glada miner bland de anställda på nyöppnade Apoteket Hermelinen i Hemlingby i går. Beskedet att Hermelinen är ett av de totalt 616 apotek i Sverige som ska få nya ägare mottogs positivt.

– Det här ska bli jättespännande. Nu väntar vi bara på att få veta vem som kommer att köpa oss, säger apotekschef Anette Strandberg.

– Det finns nästan inga länder förutom Sverige som har apoteksmonopol så det är naturligt att man avvecklar det, säger Eha Nurmi.

Hon tror att apoteksreformen kommer att få flera positiva följder. Service och tillgänglighet kommer att förbättras när konkurrensen ökar.

Hermelinen har åtta anställda och öppnades så sent som den 24 mars i år. I och med den kommande försäljningen väntar en ny omställning för personalen. Men det är inget som oroar, tvärtom.

– Nej, vi är ett gäng som gillar nytänkande, säger Eha Nurmi.

De anställda på de apototek som säljas behöver inte vara oroliga för sina jobb. Alla som vill ska ska få följa med till de nya ägarna.

Totalt finns i dag 946 öppenvårdsapotek i Sverige. Tanken är att 466 av dem ska tas över av stora och medelstora köpare. Apoteken har delats in i åtta olika portföljer med mellan tio och 200 apotek i varje. Geografisk spridning, storlek och lönsamhet har avgjort urvalet, enligt Eva-Britt Gusfasson, vid Omstruktureringsbolaget som ansvarar för projektet.

– Man ska till exempel inte kunna köpa alla apotek i Värmland, säger hon till TT.

Utöver detta förs 150 apotek över till ett statligt ägt småföretagsbolag för att sedan erbjudas till små företagare, till exempel apoteksanställda.

Det finns ett stort intresse för att ta över apotek, både bland enskilda företagare och internationella apotekskedjor.

– Vi tror att det kommer att bli en mångfald med både stora, medelstora och små aktörer, säger Eva-Britt Gustafsson.

Apoteket AB blir kvar och får behålla 35 procent av apoteken i landet. Det är alldeles för många, anser Farmaceutförbundet som oroas över att Apoteket AB får en för stark ställning på marknaden

– Man är redan i dag den starkaste aktören och har ett försprång före alla andra. Det här drar ned intresset från både stora och små köpare, säger förbundsdirektör Lennart Axelsson till TT.