Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glänsande Volvobilar i Högbo

HÖGBO
För första gången ordnade Svenska Volvo Amazonklubben en träff i Högbo. Intresset var rekordstort, 85 ekipage kom till utställningen - från Göteborg i söder till Sundsvall i norr - för att både visa upp sina bilar och titta på andra.

För Viktor och Irja Brand från Sundsvall var det första gången de åkte till en Volvoträff. De kom i en Volvo P1800 E från 1971. Deras andra P 1800 genom åren.
- Men det här är egentligen ingen bil till utställning utan en bruksbil som används dagligen, framhöll Viktor Brand.

I ide på vintern
Första träffen var det också för Gull-Britt Persson och Sulo Pietilä, Falun.
De åker i en PV årsmodell 1954. En bil de ägt i fyra år, men som bara rullar runt 500 mil om året.
- Vintertid får den stå i ide. Det här med att träffas och titta på alla Volvopärlor var intressant, menade de.
Karl Öman, en av eldsjälarna bakom träffen, var glad över intresset. Själv äger han en Volvo Amazon kombi från 1962, det år då Amazonen kom.
Med den bilen vann han för ett par år sedan pris i Norge.
Vinnare på utställningen blev Kristina Johanneson, Gävle, som kom i en svart Volvo Amazon-62. En bil hennes pappa köpte som ny och som hon själv ägt och kört i 41 år.

Chans att fynda
Förutom utställningen finns alltid en marknad. Flertalet entusiaster har alltid lite delar över som de försöker sälja, alternativt byta till sig delar de saknar.
Peter Schwarz, Gävle, fyndade en del. Redan i första lådan hittade han emblemet till sin Volvo 450 SE, som han saknat sedan han köpte bilen.
- Men mitt intresse spänner över mer än bara Volvo, jag har också gamla motorcyklar och just nu en A-Ford som jag hoppas ska bli klar snart, sa han.

Blivit tradition
Nästa stora träff som Svenska Volvo Amazonklubben arrangerar går i Stjärnsund den 16 augusti. En årlig träff som blivit tradition och förra året lockade 130 ekipage.
ULF GRANSTRÖM

Fotnot: Sugen på mer om Amazoner? På sidan 12 minns GD:s trafikredaktör Olle Hildingson med ett sting av nostalgi den första och enda Amazon han själv ägt.