Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glas i kyckling sprider sig

Antalet fall med glas i kyckling sprider sig som en mystisk farsot över landet – och även Danmark dras in i eländet.

Men Kronfågel tänker inte ta till några nya stopp av kycklingleveranser efter de senaste fynden.
– Vi måste få in dem först och analysera så att vi vet att det rör sig om glas. Eftersom vi har den här situationen måste även polisen få ta del av de här två reklamationerna i dag innan vi gör något ytterligare nu, säger Jenny Fridh, informationschef på Lantmännen Kronfågel.
Nya fynd av glasbitar i kycklingdelar offentliggjordes på måndagen. Nu handlar det om fall från Umeå i norr till Ystad i söder.
I Ystad var det färsk kyckling som köpts på Coop Extra i staden – och var packad på Kronfågels tidigare drabbade anläggning i Valla i Södermanland.
”Polisens ärende”
Kronfågel har förut återtagit drygt 500 ton fryst kyckling efter glasbitar i förpackningar. Men ingen mer indragning är ännu aktuellt, säger alltså Fridh.
– Det är ju polisens ärende nu att hjälpa oss att finna en källa till det här och reda ut den här obehagliga situationen vi befinner oss i.
En familj i Ystad ska ha hittat en glasbit i enkilos-förpackningen med färsk kycklingfilé. Förpackningen var stämplad med Coops eget varumärke.
Butikschefen uppger att all kyckling genast togs bort ur hyllorna och att vidare leveranser stoppats.
En kund i Umeå uppger också att en glasbit fanns i en förpackning fryst kyckling av märket Ivars kyckling, ett produktvarumärke från Kronfågel.
Även Danmark
Denna kyckling förpackades i Danmark. Därmed dras Lantmännen Danpos kycklingslakteri i Års på Jylland in i glasmysteriet.
– Det är helt nytt för oss, att den svenska saken nu också berör Danmark och att danskt kött skulle vara inblandat. Vår produktion är ”otroligt glassäker”, säger Sören Bisp, företagets kommunikations- och marketingchef, till danska nyhetsbyrån Ritzau.
Han tillägger att allt talar för att det ligger medvetna mänskliga handlingar bakom fynden.
Någon samordnad spaning eller utredning efter alla glasfynd finns inte. Varje polismyndighet utreder varje fynd för sig. Polisen i Södermanland utreder eventuella samband till Kronfågels anläggning i Valla – men ingen utpekad fanns på måndagen.
– Nej, vi har ingen misstänkt, säger Lars Franzell, presstalesman vid polisen i Södermanland.