Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glatt när nätgruppen träffades på riktigt

/
  • Theresa och tjejerna från den nya mammagruppen träffades för första gången förra veckan. Maria Hansen, Theresa, Emma Kjellsson och Tina Nisukangas, fyra av de elva,  känner ändå att de redan känner varandra.
  • ”Innan du föder” diskuterade de blivande mammorna.
  • Mental mödravårdsträning hade Theresa med sig på dvd. Tanken är att dra igång en egen profylaxkurs tillsammans.

Theresa och Mattias är i vecka 29. Det händer massor i kropp och knopp. ­ En glädje och en tröst när oron och nojorna tar över är den mammagrupp som Theresa och tio andra blivande mammor skapat på nätet. Nu har de träffats in real life för första gången.

Annons

– Det är lite spännande. Man vet ju inte vilka alla är, vad de heter eller hur de ser ut. Man känner ju bara igen dem genom namnet på nätet. Ändå känns det som man känner alls så bra eftersom man har kontakt så ofta, säger Theresa.

Elva förväntansfulla tjejer med växande magar droppar in en efter en på Java i Gävle och söker av kaféet för att hitta de andra i gruppen. De träffades på sajten familjeliv och bildade ett forum. Det är mycket fniss, skratt och ”nämen, oj, är det du som är...”. Fast alla vet hur Theresa ser ut eftersom hon har sin blogg.

– Just nu är det kanske inte så stor skillnad på att träffas på nätet och så här, men det kommer att vara jättekul att umgås sen, när vi har fått våra barn, säger Theresa.

De föräldragrupper som finns genom mödravården är bra, tycker de, men fyller inte samma funktion som den här.

– I vår grupp är det bara fyra föräldrapar och ett ganska stort glapp mellan vilka veckor vi är i, säger Tina Nisukangas.

– Ja, och sen går de flesta bara tre gånger eller så och börjar ganska sent så man hinner få tusen frågor som behöver få svar på innan dess, säger Erika Åberg.

Tack vare forumet behöver ingen gå länge med oro eller funderingar. Där får man svar på en gång, tankarna hinner aldrig skena särskilt långt, och man behöver aldrig känna sig dum.

– Vi är ganska lika långt gångna och man går igenom lite samma saker och kan tipsa varandra. Jag har inte så bra koll på saker och har känt mig blåst ibland när man ställt frågor på till exempel familjeläkarjouren, säger Maria Sjödin.

De pratar, fnissar och skrattar. Någon har med sig boken ”Innan du föder”. Theresa har med sig en dvd om mental mödravårdträning. Tanken är att de ska dra igång en egen profylaxkurs tillsammans.

– Det är jättekul att träffas så här. Man vill ju babbla, så är det, det vill ju nästan alla som går igenom något så här stort, säger Theresa.

Mer läsning

Annons