Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glitter på varje finger

Nagelskulptering har blivit populärt och salongerna växer upp som svampar. Sussi Qvick i Gävle har hållit på i tio år och sin första kundkrets i stan skaffade hon på Cityfesten.

Det började med att hon ville lära sig ta hand om sina egna. De var sköra och gick lätt sönder. Så fort hon skulle skära en gurka rök en bit av nageln.

Sussi gick en intensivkurs i Göteborg men att bara göra på sig själv blev för ensidigt. För att utvecklas i hantverket behövde hon träna på fler och hon startade företag bara två veckor efter utbildningen.

Hon fortsatte sitt ordinarie jobb som textillärare i Söderhamn och gjorde naglar på sidan om.

Följande sommar fick hon idén att erbjuda sina tjänster på Cityfesten i Gävle. Det blev en succé och tältet var fullt från morgon till kväll. Hon fick ihop en egen kundkrets på bara några dagar, men vart skulle de gå nästa gång? Hon insåg att det var här som kunderna fanns.

På den här tiden var nagelskulptering ganska nytt i Sverige. Det var stort i USA och hade börjat komma hit, men fanns inte på mindre orter. Sussi jobbade i Söderhamn, men där var efterfrågan på naglar liten. Hon gav sig ut på jakt efter lokal i Gävle och hittade en på Norra Centralgatan. På bara sju kvadratmeter med känslan av en skrubb och alldeles perfekt att börja med.

– Jag hade aldrig trott att det skulle kunna bli så här stort som det är i dag, säger Sussi. Men det var roligt redan från början.

Så småningom slutade hon att pendla, blev nagelterapeut på heltid och längtade efter större ytor. I dag har hon slagit ut väggen mellan två lokaler på samma gata och även flyttat upp på övervåningen.

Sedan 2005 håller hon kurser i nagelskulptering och efterfrågan ökar, det har blivit inne att ”göra naglarna”. Många med trasiga naglar kommer för att laga. Men naglar är också ett mode och det finns mängder med stilar och mönster.

– Fransk manikyr är den klassiska stilen, säger hon. Det betyder att man skapar ett vitt parti i toppen på varje nagel. Och kanten behöver inte vara rak, det är det vita som är det franska.

Vit topp och blank lack ser välvårdat ut men ger också en känsla av naturlighet. På senare år har intresset för nagelkonst ökat. Det betyder att naglarna dekoreras uttrycksfullt och personligt i olika färger och mönster.

Nagelterapeut är ett hantverk och det tar lång tid att bli duktig, förklarar Sussi. Det handlar om att skulptera en form, att både tänka estetiskt vackert och på styrkan och hållbarheten. Om man inte har någon egen bra grundform på naglarna blir det en del jobb att få till det. Alla kan inte få modellnaglar. Men alla kan få dem snyggare.

I vårt klimat är det många som har dålig kvalitet med torra och spröda naglar och att lägga på ett skydd gör dem starkare. Sussi använder både akryl och gel när hon bygger naglar, vilket material hon väljer beror på kunden.

Under alla år som hon har hållit på har hon ofta fått frågan om det inte finns något mellanting. Något för den som inte vill ha ett stadigt konstmaterial på naglarna.

– Tyvärr har jag alltid fått säga, tills för bara ett år sedan! Då kom det ett UV-lack på marknaden som härdas med UV-lampa. Det blir som en miniförstärkning som håller upp till tre veckor, mycket längre än vanligt lack.

Man ska helst ha fyllt 18 innan man börjar med professionella förstärkningar. Dels för att fästet har med hormoner att göra och dels för att en ungdom har ett helt annat rörelsemönster som gör att naglarna lättare går sönder. Att bara lacka eller dekormåla är däremot en helt annan grej som passar för alla åldrar.

Förra året gjorde hon glitternaglar som aldrig förr. Men i år tror Sussi att dekorerade naglar kommer att öka. Gävleborna har börjat våga sticka ut mer och vill ha naglar som syns.

– Kanske inte som Charlotte Perrelli! säger hon och ler. Det gör nästan ont när man ser hennes naglar som är alldeles för långa. Men mer av färger och mönster kommer det absolut att komma.

En nackdel med yrket är att det kan bli ganska mycket filande, men det har hon vant sig vid. Den framåtlutande arbetsställningen känner hon av desto mer i både axlar, nacken och handlederna. Det motverkar hon med träning och brukar se till att gå på gymmet mellan två och tre gånger i veckan.

– Det roligaste med mitt jobb är att få göra andra fina och glada. Att få uppskattningen direkt, det är det allra bästa!