Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glöm inte fusket i EU

Varför så tyst om fusk, mygel, mutor och svindel inom EU?

När EU revisorn Paul van Buitenen avslöjade oegentligheter i EU-byråkratin fick han sparken från EU med motiveringen att han spritthemlig rapport utan sina chefers tillstånd. Den här gången avslöjar han fortsatta oegentligheter inom EU där tjänstemän har fuskat medreseräkningar, manipulerat anbudsförfaranden och gett EU uppdrag tillfamiljemedlemmar. Sedan hans första avslöjanden 1998 har fusk, mygel, mutor och svindel kraftigt ökat inom EU.

Varje år anmärker EU:s revisorer på kommissionen att 50–60 miljarder kronor belastar EU:s budget genom fusk mygel och mutor. Det finns beräkningar som beräknar svindeln till betydligt högre summor. Dessa avvigsidor debatteras överhuvudtaget inte inför EU valet den 7 juni. Har man resignerat för detta stora problem eller törs man inte tai frågan?

Allt skulle ju bli så bara vi gick med i EU. Bekämpningen av ekonomiskbrottslighet, skattebrott, svindel med mera skulle bli så effektivt eftersom vi fick större samlade resurser. I många fall har man inte gjort någon åtgärd mot fusket. EU fusket har vuxit i takt med att AU rivit gränser. EU:s inre marknad och gränslöshet gäller i stor utsträckning också den organiserade brottsligheten.

Den gemensamma marknaden har blivit den organiserade brottslighetens spelplan men det går att till viss del att eliminera genom att skärpa gränskontroller, minska EU:s detaljreglering och ansvarsområden och låta länderna ta eget ansvar. Det kanske även behövs kapitalregleringar.

När kommer dessa svindlerier inom EU upp till debatt och är det någon på valbar plats som tänker agera i frågan?

Bertil J. Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare