Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glöm kartor & GPS – nu visar jackan vägen

Glöm kartor och GPS. Forskaren Tracy Hammonds smarta jacka visar vägen genom att vibrera. På tisdagen besökte hon Gävle.

Tracy Hammonds uppfinning har redan använts av den amerikanska militären. Deras fallskärmsjägare behövde ett ljudlöst sätt att kommunicera på när de hoppade ut ur plan mitt i natten. Jackan har sedan anpassats till motorcyklister och trafikanter.

Med hjälp av vibrerande så kallade haptiksensorer på insidan av jackan går det att navigera sig fram. En vibration på höger eller vänster axel talar om när det är dags att svänga.

Vägen programmeras in i förväg via webbkarttjänsten Google Maps.

– Det är perfekt för en motorcyklist som måste ha både ögon och öron fokuserade på trafiken och händerna på styret, säger Tracy Hammond.

Hon är en amerikansk världsledande forskare inom smart teknik som underlättar vår vardag. Tillsammans med sina studenter på Texas A&M University har hon utvecklat den smarta jackan.

Den finns ännu inte att köpa för privatpersoner, men på sikt hoppas hon att den ska göra det.

På tisdagen besökte Tracy Hammond Gävle inom ramen för en tioårig, statligt finansierad satsning på geografiska informationssystem, GIS, och hälsa. GIS är grunden i alla webb- och mobilapplikationer som använder positioner, som just Google Maps.

Gävle ses som ledande i Europa på GIS.

– Vi har en dialog med Tracy Hammonds forskargrupp för att se vilka projekt vi kan driva tillsammans, säger Roland Norgren på Högskolan i Gävle.

Det finns en rad användningsområden för den smarta sensortekniken, menar han. Tracy Hammonds jacka kan exempelvis fungera som hjälpmedel för blinda eller guida turister. Sensorer kan också mäta pollenhalten i luften och ge allergiker ständiga pollenrapporter i mobiltelefonen.

På sikt är målet att samarbetet med Tracy Hammonds forskargrupp ska utmynna i nya företag och jobb i Gävle.