Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glömt löfte grusade husdröm

ÅRSUNDA- Här hade vi tänkt bygga ett vardagsrum, visar Lena Eriksson med en suck.

- Och barnen skulle få varsitt sovrum.
Så blir det inte nu.
Ord står mot ord i en härva som handlar om bygglov, detaljplaner och ett glömt löfte från en pensionerad tjänsteman.
Huset har hört till släkten sedan det byggdes 1909. När Lena och Torbjörn Eriksson köpte det av hennes far för åtta år sedan var det ett rent renoveringsobjekt.
- Vi hade fått veta från kommunen att vi inte fick bygga nytt eller bygga ut för att tomten låg på industri- och parkmark och egentligen inte var avsedd för bostadshus, säger Lena Eriksson.
Ändå satsade Erikssons på huset. Enligt dem fanns en avgörande faktor: ett löfte från dåvarande biträdande stadsarkitekten om att detaljplanen skulle göras om för att tillåta bostäder.

Började med renovering
Genom den anlitade byggfirman fick de rådet att börja renovera, och vänta med tillbyggnaden tills detaljplanen ändrats.
Så väggar rätades, vardagsrum blev kök och kök blev tvättstuga. Ungefär en halv miljon lade paret på huset innan de flyttade in.
- Det hade vi ju aldrig gjort om vi inte varit säkra på att få bygga till ett vardagsrum senare. När man får ett löfte tror man ju på det, även om det inte är skriftligt, säger Lena Eriksson.
Men när Erikssons i april i år lämnade in en ny bygglovsansökan fick de det chockerande svaret att ingen ändring i detaljplanen gjorts.
Mart Jänes, som ska ha gett löftet, lämnade sin tjänst för fem år sedan och minns ingenting.
Det gör ingen annan på bygg- och miljökontoret heller.
- Har man blivit lovad något så har man det, men det går ju inte att bevisa när det inte finns några papper, säger stadsarkitekten Ola Edström.
Kan en tjänsteman på det här viset lova att en detaljplan ska göras om?
- Nej, det är det som låter så fantastiskt, sånt här kan ju bara politikerna i nämnden besluta om, säger Ola Edström.

Huset ett problem
Enligt honom är det ett problem att huset fortfarande finns kvar, när halva tomten hör till ett industriområde och det andra är planerat för allmän parkmiljö.
Lena och Torbjörn Eriksson håller delvis med.
- Men då borde de ju sagt stopp vid något tidigare ägarbyte, åtminstone innan vi började renovera. Det jag inte förstår är vad det skulle göra för skillnad om vi byggde ut fem meter. Vi kommer ju hur som helst inte flytta härifrån, säger Lena Eriksson.
Den enda industrin i området är en kartongfabrik. Mycket närmare skulle någon fabrik ha svårt att etablera sig utan att störa bostadsområdet mitt emot Erikssons hus.
Men planen säger industriområde och det blir upp till politikerna i bygg- och miljönämnden att besluta om det ska ändras eller inte. Det kommer de troligtvis att göra på ett möte i augusti.
Tills dess får familjen Eriksson vänta, i trädgården som kunde ha varit ett vardagsrum.

HANNA JANSSON