Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Go, grön röra

Annons

”Om barnen varit snälla och ätit sin spenat så kanske tomten kommer snart.”

Snälla tomten – går det inte lika bra med grönkål? Den har jag tjuvstartat med och jag längtar efter mera. Långkål heter det och serveras enligt traditionen i Halland. Och de senaste jularna även hos oss. En len och god rätt till allt det salta.

Här ett recept från en alldeles nyutkommen läcker bok ”Julbordet” av Erik Lallerstedt och Magnus Leidstedt på restaurang Gondolen i Stockholm.

ca 6 portioner

3 dl kycklingbuljong

2 paket djupfryst grönkål (800g)

1 dl grädde, 1 dl crème fraiche

salt och vitpeppar

1 msk smör

2 msk hackad persilja

Koka upp buljongen och koka kålen i den i tre-fyra minuter. I en annan kastrull kokar man ihop grädden och crème fraichen. Sila av buljongen och vänd ner kålen i gräddkoket. Smaka av med salt och peppar, avsluta med en smörklick och persilja precis före servering.

Själv gör jag kålen i stekpanna, med lite salt skinkspad och låter den sen puttra i bara grädde kryddat med peppar och med en nypa socker. Men varför inte pröva något nytt.

God Jul, alla läsare!

Mer läsning

Annons