Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

God ekonomi men långa vårdköer

GÄVLEFjolåret blev ekonomiskt lyckosamt för landstinget i Gävleborg. Budgeterade mål överträffades och resultatet blev ett plus på 91 miljoner kronor.

Men verksamhetsmässigt gick det inte lika bra, påpekade oppositionen när landstingsfullmäktige i går diskuterade det år som gått.
- Vårdköerna har ökat och det har inneburit lidande och frustration för många länsinvånare, sa Lars-Erik Häggblom, kristdemokraternas oppositionsråd.
Landstingsfullmäktige inledde ett tre dagar långt sammanträde i Söderhamn. Det mest spektakulära ärendet på dagordningen är frågan är den framtida sjukvårdsstrukturen. Den frågan kommer upp till behandling i dag onsdag.
Gårdagen ägnades åt en blick i backspegeln i form av en allmänpolitisk debatt kring årsredovisningen för 2001. Socialdemokraterna och vänsterpartiet framhöll att landstinget nu två år i rad uppnått goda ekonomiska resultat. En förbättrad arbetsmarknad har lett till att fler länsinvånare fått sysselsättning och det har i sin tur genererat ökade skatteintäkter för landstinget, menade finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s.
Att verksamheten går med vinst är nödvändigt, enligt Jerker Svensson, vänsterpartiets landstingsråd.
- Ett landsting måste ha positiva resultat. Vi kan inte låta våra barn betala vår vårdkonsumtion, sa han.

Dystra sidor
Oppositionen lyfte fram de dystrare sidorna av landstingsverksamheten. Ökande sjukskrivningar bland de anställda och långa väntetider för många patienter, nämndes bland annat.
Erik Eriksson, folkpartiets oppositionsråd, beklagade att köande patienter sällan informeras om att de kan vända sig till andra landsting för att bli opererade.
- Om man inte är tuff och kan hävda sin rätt får man finna sig i att köa. Det är inte acceptabelt, menade han.

Oroade länsbor
Många länsbor är oroade inför framtiden, hävdade Lars-Erik Häggblom och syftade på turbulensen kring den sjukvårdsöversyn som landstinget startade i fjol.
- Vart jag än går träffar jag människor som är frågande inför vad som händer i landstinget. Jag har aldrig tidigare mött en sådan stämning i länet, sa Häggblom.
Inger Källgren, moderaternas oppositionsråd, ansåg att landstingsledningen agerande under fjolåret på flera sätt skapat ett misstroende hos invånare och personal mot landstinget. Hon nämnde bland annat kaoset kring vårdavtalsförhandlingarna i höstas och beslutet om anställnings- och investeringsstopp.
Mot bakgrund av den goda ekonomin i landstinget hade Stefan Jonäng, centerns oppositionsråd, svårt att förstå landstingsledningens iver att göra drastiska neddragningar i akutsjukvården i Bollnäs.
- Varför är det så bråttom? Varför kan vi inte i lugn och ro fundera över hur sjukvården ska se ut framöver?

BJÖRN HANÉRUS