Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

God hjälp för hörselskadade i Sandviken

SANDVIKENMånga hörselskadade har problem att kunna uppfatta vad som sägs i samband med möten utomhus.

- Så därför har vi tagit tag i problemet, säger Gunnar Lundström, vice ordförande i Hörselskadades förening. Det skulle vara en valdebatt utanför Folkets hus och då ställde vi upp med en hörselslinga och det fungerade perfekt.
I dag finns hörselslingorna inomhus. Utomhus har inte testats.
- Vad jag vet så är vi först i Sandviken med att ha testat det här, säger Gunnar Lundström. Jag har ringt runt till andra kommuner och det är ingen som testat utomhus tidigare.

Sandviken långt framme
Enligt Gunnar Lundström har Sandvikens kommun kommit långt med hjälpmedel till hörselskadade.
- Nu saknar vi hörselslingor i servicehusen på Ängsbacken och Tallen. Ingen slinga har monterats in på Tallen efter flytten från Skogsfrugården, säger Gunnar. Slingan finns fortfarande kvar på Skogsfrugården.
De hörselskadade i Sandviken har under en längre tid agerat och försökt komma med förslag i stället för att bara gnälla.
- Vi måste försöka göra något själv också, menar Gunnar. Vi har fått några banker att montera in slingor och även några optiker har gjort det. Jag märkte det själv när jag var till en optiker och inte hörde ett dugg vad som sades när synen kollades.
I Sandviken finns det några tusen som är hörselskadade. Många gör inget åt sitt handikapp och blir mer och mer isolerade.
- Därför måste vi belysa problemen på ett bättre sätt och börja marknadsföra vår verksamhet, avslutar Gunnar Lundström. Är det några som har problem ställer vi upp och hjälper till.

JÖRGEN LARSSON