Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

God och jämn omgång på Tallbo

Omgång två på Tallbo, Ecke Hedbergs konstnärshem i Kungsfors, ovanför Järbo, har en jämn och god kvalitet. Låt oss börja nere i Timmerstugan invid dammen där Christina Wannberg från Sandviken överraskar mig med en utsökt liten emaljutställning. Och till det den bit inne i skogen (där myggen slog till på pressvisningen!) en rolig, lätt nostalgisk installation, ”Bara få va, bara få va i fred”

”Just i denna sekund” heter Christina Wannbergs utställning inne i Timmerstugan. Hon har utgått från foton och via screentryck bränt emaljen i flera lager.

Titlarna är poetiska. ”Under stålstadens himmel” är fyra roströda, sakta mörknande emaljer där kraftledningar bildar spröda, vackra mönster, liksom ristade på himlen. Suggestivt!

”Från just denna plats på jorden” är en poetisk bild. Snö täcker vissa andra med grafisk skärpa. och ”Huset som nån glömde” står övergivet och ensamt. Och vad sägs om titeln ”Trädets löv föll den kvällen” – kunde ha varit något av Per Gunnar Evander.

Det finns något lätt drömskt, svidande vemodigt över dessa emaljer som så tilltalande visar vilka fina resultat den här tekniken, alltmer använd hos oss, kan ge.

I Galleri Uthuset huserar Dalakonstnären Lars Wikström från Bispberg med sina fotogravyrer i en stort anlagd, sinnrikt komponerad utställning. Tidsflödet, Stillhet, Drömmar, Hjärna heter de fyra teman där samma motiv flätas amman i olika konstellationer.

Formerna går igen, upprepas. Det kan vara en pyramid tvinnad ihop med en annan, eller ställd på sin spets mot en annan spets, en uppslagen bok, en kub som skiftar lätt i olika färger, från bild till bild. En varg eller en hjärna av sten eller en hjärna med en av stjärnbilder översållad himmel.

I dessa flöden av tid, i dessa drömmar, i denna stillhet, i denna hjärna tycks allt kunna uppträda, eller äga rum samtidigt och tillsammans

Gränser tycks inte existera i dessa gåtfulla, sällsamma världar.

De enskilda bladen är därtill utsökt behandlade i den teknik Lars Wikström verkar behärska så väl. Genom bilderna strömmar linjer, bildas motsattspar eller stämningar. Förnämligt!

På loftet i uthuset ställer Lars Wikströms hustru Kristina W-Hedman ut konstverk i glas i en litens parsmakad, elegant utställning. Det färgade glaset kommer fint till sin rätt när de placerats i de vackra små låga fönstren här uppe.

Konstnären skapar sitt glas fritt och informellt. De tillknycklade ”syltburkar” hon visar är roliga och om ”Blå måne” i ett par utföranden skimrar det grant.

Slutligen har Ted Chikasha från länsmuseet ur museets samlingar hämtat några naketstudier som visas i huvudbyggnadens lilla kabinett Här finns såväl August Jernberg, Ida von Schulzenheim som Bengt Eklund, Manne Östlund och Einar Svedin. Kul återseenden!