Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

God tro hjälper inte den som köpt stöldgods

GÄVLE
Skriv upp tillverkningsnumret på bilstereon och ramnumret på cykeln. Då har du, efter en lagändring vid halvårsskiftet, större chans att få tillbaka dem om de skulle bli stulna.

Annons
- Stöldgod är stöldgods och tillhör den bestulne, säger Dick Öqvist, polisinspektör på närpolisen i Gävle.

Tillbaks till ägaren
Den 1 juli ändrades lagen om köp i god tro. Sedan dess är det inte längre möjligt att köpa något i god tro och få behålla det även om det skulle vara stöldgods.
Nu är lagen skriven så att ägaren har rätt att utan kostnad få tillbaka saker som stulits, även om någon köpt eller fått dem i god tro. Villkoret är att ägaren kräver tillbaka dem inom sex månader.
Dick Öqvist säger att lagändringen innebär en stor fördel för den som har blivit bestulen. Men det gäller att kunna bevisa att man är ägaren, vare sig det handlar om tv:n eller arvegodset.

Skriv upp nummer
Därför råder han alla att skriva upp tillverkningsnummer och cykelramsnummer samt fotografera eller filma det man har hemma.
- Många har en cd-spelare för fem-sex-tiotusen i bilen, men mindre än en på tio känner till vad de har för stereo, säger Dick Öqvist.
Under första halvåret anmäldes 842 bilinbrott i Gävle kommun.
Likadant är det med cyklar.
- Alltför många har inte en aning om garantinummer.
Dick Öqvist säger att det också förekommer att handlare inte skrivit in numret i garantibeviset som kunden tror.
Enligt Dick Öqvist har dock lagändringen inte hunnit börja märkas i praktiken ännu.
ANNA BAGGE