Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Goda råd till en turistchef

Gävle har fått en turistchef. Det är positivt, och hon är välkommen. Under bra många år var vi utan. Dessförinnan avverkades ett antal i rask takt. Några av dem kom från en akademisk turismutbildning i Östersund, och en minns jag särskilt.

Det var någon gång på 1980-talet. Styrelsen i Gävle Gille, den lokala hembygdsföreningen, hade bjudit honom till sig när han var ny i staden och ny på sin post. Ordföranden Folke Löfgren var en framstående lokalhistoriker och delade gärna med sig av sina kunskaper. Styrelsen brukade sammanträda i Gamla Gefle, hemma hos Sonja Mattsson som var föreningens kassör, alltiallo och sammanhållande kraft. Dessutom var hennes bostad, uppförd under sent 1600-tal och möblerad med stark känsla för autenticitet, nästan ett museum.

Folke hade föreslagit att mötet skulle fokuseras kring den turistiskt attraktiva stadsdelen Gamla Gefle.

Man skulle berätta om den internationella knutpunkt som vandrarhemmet var (och är), om Joe Hillgården och vad den står för, om dåvarande Lottagården som bland annat varit flickskola och Folkets hus, om de många konstnärer och konsthantverkare som då fortfarande bodde i gårdarna och som visade upp sina verk på Södersöndagarna, om gatunät och borgmästarstigar och vändstenar och annat. Turistchefen, tidigare rätt obekant med Gävle, skulle kunna starta med litet inside information.

Turistchefen kom, bjöds på kaffe och Sonjas goda tilltugg – och började hålla en uppenbarligen nyutarbetad standardföreläsning för Gävle Gilles styrelse. Det handlade om turism i allmänhet och i Gävle i synnerhet. I allra största synnerhet handlade den om Valbo köpcentrums magnetiska dragningskraft på inrikes och utrikes turister. Han var totalt okänslig för med vilka han hade att göra, och tanken att han skulle kunnat tillgodogöra sig ny information var honom främmande.

Men han blev inte så långvarig och lämnade inga bestående spår.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare