Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Goda tecken

De senaste månaderna har givit allt dystrare ekonomiska signaler, den värsta ekonomiska nedgången sedan 30-talsdepressionen. Fler varsel och andra negativa besked lär följa.
Men nu kommer också positiva tecken. Citygroup och därefter ytterligare två amerikanska storbanker, JP Morgan Chase och Bank of America, meddelar vinst för årets två första månader, och de tror att det ska gälla hela 2009, besked som gav stigande aktiekurser i New York och världen över. Stockholmsbörsen gick i veckan upp fem dagar i rad, vilket gör att årets kursförluster är återtagna. Detaljhandeln i USA sjönk i februari med bara 0,1 procent, mot tippade 0,5. Prisfallet på bostäder i Sverige har bytts i en viss uppgång. Mäklare spår ökade fastighets- och bostadsaffärer, särkilt om riksbanken sänker räntan ännu mer, ned till nästan noll. Låt oss hoppas på många lokala exempel på nysatsningar och företagsamhet.
Det är svårt att tro att sådana positiva besked kommit om inte president Obama fått med sig kongressen på ett gigantiskt stimulanspaket. EU-länderna har enats om att uppmana till stimulansåtgärder, och Sverige liksom flera andra länder har bejakat detta.
Många konservativa har de senaste årtiondena dödförklarat aktiv konjunkturpolitik enligt recepten från Keynes, Bertil Ohlin med flera. Men tack och lov är det inte sant. I stället tycks Reagans och Thatchers ekonomiska politik ha nått vägs ände. Här gäller det dock för politikerna att vara resultatinriktade och inte hänge sig åt misslyckad interventionism, felriktade investeringar och överbudspolitik i populismens namn. Det gynnar ingen.