Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Godis och klasskamp i ny bok

Det var under förra seklets första hälft som Gävle säkrade sin ställning som rikets viktigaste kaffe- och godisstad. Men också då en Gävletjej slog världsrekord i jämfotahopp och två världskrig rasade. I går höll Ulf Ivar Nilsson hov på Gävle slott om sin nya bok som frossar i gevaliana.

Fem år har gått sedan ”Gävle på 1800-talet” kom. Nu är det 1900-talets första hälft som har synats av Ulf Ivar Nilsson.

Handlingen börjar minuterna före sekelskiftet då 1900-talet stod för dörren.

– Enkelt folk på Brynäs trodde jorden skulle gå under, säger Ulf Ivar Nilsson.

Han har gått igenom otaliga mikrofilmsrullar innehållande bland annat Gefle Dagblad med avsikten att göra historien lättförståelig och underhållande. Först var det tanken att hela seklet skulle få plats i en bok, men han insåg att boken hade blivit för tung. Journalist som han är vet han vikten av att sovra bland det digra material som finns om epoken.

– Jag har skrivit boken som en krönikör, inte som en historiker, för att visa hur Gävleborna verkligen levde. Allt från längdhoppare till nazister finns med och struntsaker blandas med allvar.

En sådan nog så roande bagatell är till exempel bilen som körde ner i Gavleån. Eller sexåringen som fick åka flygplan för ett öre och hädanefter titulerades ”Ettöresflygaren”. Boken är indelad i fem kapitel för varje decennium. Var och ett med sin alldeles egna karaktär.

Nostalgiskt mys om klassiska kaféer och konditorier varvas med klasstrider som storstrejken 1909 och hungerrevolten i Bomhus 1917. Under denna industrialismens spirande tid fanns också hela 40 godisfabriker i Gävle.

– Framåtandan var stor i Gävle. Man trodde att det skulle bli en riktig storstad. Men så blev det väl inte riktigt, skrattar Ulf Ivar Nilsson, som idag bor i Stockholm.

Boken ges ut av kommunens kultur och fritidsförvaltning förlag i 3 000 exemplar. Till sin hjälp har Ulf Ivar Nilsson också haft Länsmuseet och Gävle Stadsarkiv.