Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Godståg blockerar vägen i Korsika

KUNGSGÅRDENNu har boende i Korsika i Kungsgården fått nog av alla tågproblem.

Annons
- Vi ska inte behöva sitta i bilen i nästan en timme som frugan gjorde på tisdagskvällen för att ett godståg blockerar vägen, säger Helge Berglund, boende på fel sida om järnvägen. Vi hade bråttom och nu blev i stort sett hela kvällen förstörd.
Vid järnvägsövergången mot Korsika finns ett dubbelspår. Allt för att tågen ska kunna mötas. Men som det nu blev på tisdagskvällen fick ett väntande godståg invänta tre mötande tåg.
- Varför ska tågmötena göras där vi har vår förbindelse med samhället, säger Marianne Berglund. Vad händer om ambulans eller Räddningstjänst måste ta sig fram. Ska även de i en akutsituation behöva vänta i 50 minuter innan de kan komma fram.

Tio minuter acceptabelt
Både Helge och Marianne är beredd att acceptera en väntetid på ungefär tio minuter.
- Men där går gränsen, menar de två. Vi är väl medvetna om att det finns säkerhetsintervaller, men samtidigt finns det stationer i Storvik och Sandviken där tågmötena kunde ske.
Det är tio-tolv familjer som bor på fel sida av järnvägen som drabbas. Badplatsen vid Storsjön är också populär och den lockar barn och ungdomar. Det händer ofta att yngre personer chansar och kryper under vagnarna för att komma till andra sidan.
- Det blir oerhört irriterande att bara stå och vänta, säger Anders Holmström, som var på väg med traktor i måndags för att arbeta på höåkern och som fick vänta 30 minuter.
- Då blir 30 minuter långa när man ändå är stressad, menar Anders.

Känt problem
Problemet har funnits under många år. Helge Berglund minns incidenter från slutet av 80-talet där stillastående godståg blockerade vägen.
- Jag anser att det blivit en ren uppehållsplats för tågen, säger Stig Johansson. Banverket struntar tydligen helt och hållit i oss boende på fel sida järnvägen.
På Banverket är tågledningen medveten om problemet.
- Tågledningen ska titta över problemet, säger Tommy Dahlgren på Banverkets pressjour. Det här är inte bra om boende störs så pass mycket av tågtrafiken.

Utredning
- Det finns kanske möjligheter att göra tåginväntningarna på de närliggande stationerna i Sandviken eller Storvik, fortsätter Tommy Dahlgren. Men som sagt så ska problemen redas ut.
Framtiden får utvisa vad som kommer att hända.

JÖRGEN LARSSON