Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets Golfklubb ligger i Hofors

Hofors GK har utsetts till Årets Golfklubb i Sverige.

Klubben får utmärkelsen för en konsekvent satsning på ideellt arbete i en tid då golfen i Sverige allt mer har präglats av kommersialisering, skriver i sin motivering Föreningen Sveriges Golfjournalister, som ligger bakom utnämningen.

Annons

– Överraskande och mycket glädjande, säger Hofors GK:s ordförande Mikael Limér.

Formellt får klubben ta emot utmärkelsen vid Svenska Golfförbundets årsmöte den 20 april.

 Så sent som för två-tre år sedan var situationen för golfsporten i Hofors allvarligt hotad. Ekonomiska problem tvingade klubben till radikala åtgärder.

Hofors GK:s ordförande Mikael Limér förklarar närmare:

– Eftersom jag valdes till ordförande hösten 2011, var det inte jag som startade förändringsarbetet. Men klubbens styrelse, som då leddes av Per Jerfström, var på det klara med att något måste göras, eftersom utgifterna översteg intäkterna.

– När klubbchefen slutade anställdes inte någon ersättare. I stället tog styrelsen och kommittéerna över merparten av det jobbet.

I dag har klubben en årsanställd anläggningschef, en kanslist på halvtid samt tränaren Per Lif, som är anställd på kontrakt och i princip tar in sin egen lön. Som komplement till dessa har inte bara styrelsen utan även kommittéerna tagit ett allt större ansvar.

– Det kan nog vara ett 20-tal personer som lägger ned ett engagemang utöver det vanliga. Dit hör dessutom även våra äldre golfare, säger Mikael.

 Bakom förslaget till utmärkelsen anas styrelsemedlemmen i Golfjournalisterna, Tord Westlund, kriminalreporter i Gävle men även hängiven golfare:

– När jag besökte den vackra golfbanan vid sjön Storgösken i fjol och pratade med några medlemmar om de problem klubben haft och om dagens situation, blev jag väldigt imponerad av den förvandling de åstadkommit. Många klubbar i Sverige idag är närmast på ruinens brant.

– Vi uppmärksammar Hofors för att man tvärt emot flertalet andra golfklubbar i landet löser en ekonomiskt svår situation genom att lägga över ansvaret för verksamheten på ideellt arbetande medlemmar i kommittéerna.

Hofors GK har i dag cirka 700 medlemmar. Hur blir framtiden för dem? Finns det ekonomiskt utrymme för att exempelvis behålla Hofors Open? Och orkar kommittéerna fortsätta jobba ideellt?

– I dag har vi tack vare det ideella arbetet vänt ett stort ekonomiskt underskott till att ligga på plusresultat, säger Mikael Limér. Utgångsläget för de närmaste åren är därmed positivt. Men jag är medveten om att marginalerna inte är stora och att det kan komma bakslag. Min och styrelsens uppgift är att försöka sporra kommittéerna att fortsätta med samma engagemang som de visat de senaste åren. Och som nu gett oss den här utmärkelsen.

 Ett par förändringar inför framtiden vill den nyvalde ordföranden peka ut redan nu:

4 Vi ska förnya klubbens hemsida och göra den mer aktuell.

4 När det finns ekonomiskt utrymme kommer vi att fortsätta med förbättringar på banan.

Mattias Norling började för några år sedan jobba som greenkeeper åt klubben. Men efterhand har uppgifterna växt och nu sitter han inte bara bakom traktorn längre.

– Nej, det blir en hel del administrativa uppgifter också. Även här hjälper dock medlemmarna till i stor utsträckning, så åtminstone vår, sommar och höst är min huvudsakliga uppgift att ta hand om banan.

För ett år sedan öppnade banan rekordtidigt, den 16 april.

– I år räknar vi med, om vädret fortsätter att vara så här bra, att kunna öppna våra 18 hål till påsk, mer än en vecka tidigare, hoppas Mattias.

Mer läsning

Annons