Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är läget inför golfsäsongen

Högbo får guldcoachning och i Gävle gör delar av det gamla gardet comeback.
Det handlar om elitserien i golf och om Högbos herrar respektive Gävles damer. De två blir Gästriklands representanter i golfens finrum denna sommar.

Annons

Golfbanorna i Gästrikland har vid det här laget varit öppna några veckor. Allra först ute i år var Högbo, som öppnade sin niohålsbana redan den 23 mars. Men med sommargreener kom de flesta av klubbarna igång i slutet av april med avbrott både för snöfall (!) och för några dagars intensivt regnande.

En nyhet när det gäller seriespelet i år är att samtliga serier – från elitserien ner till division två – spelas samtidigt, i mitten av juli. Precis som elitserien avgörs även div. I, där Gävles herrar och Högbos damer huserar, över fyra dagar. Gävles seriespel går i Bollnäs och Högbos på Hagge GK i Ludvika.

Notabelt är också att två av länets klubbar har nya chefstränare; Hans Åberg i Gävle och Björn Ersson, Älvkarleby. Båda kommer från anställningar i Norge. Hans med sex år i Kristiansands GK längst söderut i vårt västra grannland, och Björn med nio år som tränare på Grini GK i Oslo.

Hans, född och uppvuxen i Halmstad, har som förste tränare norr om Stockholm skaffat sig en så kallad trackman, en dansk uppfinning som ofta brukar ses i TV-sändningar från den amerikanska golftouren. Det är en slags radaranläggning som i datorn visar bollbanan från utslaget genom luften och ger såväl instruktör som spelare en fingervisning om vad som görs rätt och eventuellt fel i golfsvingen.

Sporten har gjort en genomgång av förutsättningarna för våra olika klubbar inför sommarens såväl seriespel som övrigt:

• Hofors GK åkte i fjol seriemässigt ned från division ett till tvåan. Deras sammandragning blir i Säter. Laget byggs på samma stomme som tidigare – med ett undantag. Greenkeepern och tidigare scratchspelaren Mattias Norling gör come back. Det är en långtslående herre som i sina bästa ögonblick kan skjuta riktigt lågt.

– Många i laget har tränat bra fys under vintern. Nu gäller det att komma igång med tävlandet också, säger spelande tränaren Per Lif. Vårt mål med seriespelet är förstås att gå upp till ettan igen.

Hofors Open, Gästriklands enda open-tävling i sommar, kommer att spelas den 14-15 augusti.

• Högbo GK har ett riktigt vasst serielag på papperet trots att junioren Linus Lilliedahl lämnat klubben för AIK Golf. USA-studerande paret Daniel Jennevret/Erik Oja kommer med all säkerhet att spela åtskilligt på olika tourer och Daniel återfinns dessutom i landslagets satsning mot sommarens internationella amatörmästerskap.

Klubben fyller halvsekel i år. En jubileumsresa till Portugal för hugade medlemmar har redan genomförts och den 30 juni spelas en jubileumstävling. Den inleder årets golfvecka som också får jubileumsprägel över sig.

Förre elitspelaren i golf och Sandvikens AIK:s guldtränare från i vintras, Peter Isaksson, har lovat coacha Högbos herrar när elitserien spelas på Barsebäcks banor den 18-21 juli.

• Gävle GK:s elitlag har tränat ambitiöst inomhus under hela vintern. 25-30 aktiva, både damer och herrar, har haft fyra träningar per vecka, fördelat på två fys- och två teknikpass under ledning av Hans Åberg och den övriga staben av ledare och tränare.

Årets serielag för herrar kommer att få en framtidsbetonad besättning där Marcus Norgren ges rollen som spelande mentor. Marcus ska dessutom i år ställa upp i fler tävlingar utanför distriktet än tidigare, då han var upptagen av att ge lektioner under sommaren, och är den ende i klubben som har spelkategori för Nordea Tour. Bortsett förstås från Peter Hedblom, som ju i första hand satsar på Europatouren.

Erika Steen tillhörde Gävles stjärnstall på damsidan för några år sedan. Nu heter hon Wikman i efternamn och har börjat svinga klubborna igen efter några års mammaledighet. Förutom de spelare som förra sommaren kvalificerade sig till elitserien, hoppas Erika kunna locka med sig Madde Hedblom till ett inhopp i Gävles trupp under elitserieveckan.

Ansvarig för idrottsverksamheten inom Gävle GK är Mikael Lundén:

– Vårt mål är att utveckla klubbens träningskultur. Golf ska, för den som vill satsa, vara en idrott som bedrivs året runt med ledarledda övningar. Det är vad vi haft denna vinter, från oktober, och med individuella utvecklingssamtal en gång i månaden. En extra satsning gör vi på ålderskategorin 10-12 år, där den som har ambitionen ska kunna nå sin topp om fem-tio år.

• Mackmyra Golf fortsätter att satsa på utbildning av nya spelare och deltar inte i någon serie, har inte heller aktiva som spelar minitourer eller liknande.

– Förutom att vi tar emot gäster till vår bana och ger lektioner är huvudinriktningen att utbilda nya golfare, säger Rickard Sundström, klubbens tränare. Hittills under våren har 60-talet nybörjare gått kursen, och de senaste åren har varje sommar cirka 200 nya golfare skrivits ut.

• Sandvikens GK, med säte i Trebo, har inte heller aktiva som hunnit etablera sig i seriespel. Även där har Rickard Sundström gett lektioner och ett tiotal nya spelare har gått nybörjarkurs hittills.

– Vi har även haft ett damläger och när skolorna är slut ska vi ha ett läger för juniorer, säger Jonas Florin i klubbens styrelse. Dessutom hoppas vi kunna locka våra medlemmar så att vi får igång en organiserad tävlingsverksamhet.

• Älvkarleby GK noterar en fin säsongsstart och har redan hunnit få tusentalet besökare utifrån. I år spelar klubben i den omlagda division 2-serien med sammandragning den 20-21 juli i Sigtuna. Ett par nyförvärv förstärker truppen.

Den nye klubbchefen Björn Ersson har även rollen som tränare:

– Får väl se vilket lag vi kan få ihop fram emot juli. Kanske kan man vara med och konkurrera om en plats, även om det var länge sedan jag tävlade på allvar.

Mer läsning

Annons