Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedblom tar plats framför kameran

Peter Hedblom är lite orolig – ena axeln känns inte bra efter operationen. Så han tackade till slut ja till rollen som expertkommentator i SVT under Nordea Masters på Bro Hof.

– I min situation kan det vara klokt att tänka på att ha nåt att göra efter karriären.

Annons

Förslitningsskador gjorde att Peter Hedblom valde att operera båda sina axlar under våren.

Först den högra för två och en halv månad sedan, sedan den vänstra en månad senare.

Men medan den senaste operationen verkar gått smärtfritt är det tvärtom när det gäller den första.

– Den högra axeln var mest skadad och läkaren var tvungen att göra ett större ingrepp där. Att den känns sämre är väl egentligen naturligt, säger Hedblom.

• Hur illa är det?

– Det känns inte så bra, och det är lite frustrerande. Man tänker ”jaha, har jag gjort allt det här förgäves?”.

Men Hedblom har inte gett upp, utan stålsätter sig istället för att bli bra igen.

– Min fystränare Pierre Johansson hjälper mig med en del övningar, det handlar om att stretcha och tänja axeln i ytterläge. Det gör ont så in i helvete – första gången låg jag och bet i en matta för att stå ut och senaste gången grät jag av smärtan. Men, efteråt känns det lite bättre för varje gång.

– Jag har inte ont lika ofta på dagarna och kan sova bättre på nätterna nu.

Skönt det, för i dag gäller det för Hedblom att vara pigg och vaken. Han gör nämligen debut som bisittare och expert när SVT direktsänder Nordea Masters.

– Jag fick ett samtal från Kjell Andersson, sportchefen i SVT, i april där han frågade om jag kunde tänka mig den här rollen. Först tvekade jag.

• Varför då?

– Äh, det kändes lite nervöst. Jag har prestationsångest och kände att jag inte ville gå och gräma mig hela sommaren inför det här. Ibland har jag tackat ja till saker och sedan gått ångrat mig och tänkt ”varför utsatte jag mig för det här?”.

• Varför ändrade du dig?

– Jag tänkte efter lite och kände att på ålderns höst ville jag utveckla något annat i mitt liv. Det kan vara bra att ha något att göra efter karriären. Och i min situation kan det vara extra klokt.

– Om jag gör det här bra så kanske det kan vara något för framtiden.

Så istället för att få in rätta känslan i puttar och inspel kämpar nu Peter Hedblom med helt andra saker inför den klassiska mastersdeltävlingen.

– Jag har tittat närmare på spelarna och deras statistik. Och sedan gäller det att försöka undvika att upprepa sig och säga samma saker hela tiden. Man har själv retat sig på bisittare som säger ”otroligt” eller ”fantastiskt” 50 gånger, haha.

• Men det här handlar ju om ett ämne du behärskar till fullo – inte behöver du vara så nervös.

– Nu låter du precis som Jonas Karlsson, haha. Han har skickat en del mejl till mig där han förklarar hur han tycker en expert ska vara och i tisdags hade vi ett möte där vi gick igenom en del saker.

– Det ska bli roligt att jobba ihop med Jonas tycker jag, han är ung men ändå halvproffs på det han gör.

• Vad har du själv för erfarenhet av Bro Hof?

– Jag spelade ju fyra varv där förra året, två träningsvarv och sedan två under tävlingen. Jag klarade ju inte cutten då. Men det är helt klart en av de bästa banorna i Europa, greener och fairways håller världsklass.

• Hur känns det att vara tillbaka utan att kunna spela?

– Hemma har det gått bra att vara borta från golfen. Men när jag kom hit, träffade allt folk och åkte runt banan – då blev man riktigt sugen.

– Men det är kul att få vara en del av tävlingen ändå. Jag ska försöka bidra med min personlighet och hoppas att det blir bra. Jag gillar ju att tjattra en del – så det gäller väl att försöka lägga band på sig själv lite.

Mer läsning

Annons