Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Madde” chefstränare på bästa banan

Marlene Hedblom har fått både drömjobbet och värsta jackpotten i kärlekslivet.

Men hon kan inte låta bli att tänka på hur det hade kunnat bli om karriären som golfproffs bara blivit lite längre.

– Det var j-ligt tråkigt att jag inte fick ett riktigt avslut, säger hon.

Annons

Vi hittar henne på Bro Hof Slott Golf Club där Europatourtävlingen Nordea Masters avgörs för tredje året i rad.

Det här är golfbanan som får kräsna proffs att dregla över välklippta greener, frodiga ruffer och pärlvita bunkrar. Och en och annan, som spanske stjärnan Sergio Garcia, att klaga över hur fruktansvärt lång och svår den är.

Det är här, på Sveriges motsvarighet till Augusta, som Gävlebördiga ”Madde” kan kalla sig head pro. Chefstränare om man vill försvenska det. I höstas blev hon värvad från Arlandastad av Bro Hofs vd Johan Hagenfeldt.

– Varje dag jag kommer hit och ser allting får jag nypa mig i armen. This is it! Du kan aldrig komma till en bättre bana i Sverige, säger hon.

– Jag var här för några år sedan när Ingela Tisén var head pro och sa till henne ”fan vad kul för dig att vara här!”. Visst var man avundsjuk – och just därför känns det extra kul att jag hamnade här.

Det är uppenbart att hon är omtyckt. Madde Hedblom kan knappt gå en meter innan någon stannar henne och vill ha en kram, en autograf eller en bild med mobilkameran. Några hundra meter bort värmer brorsan Peter upp för den andra rundan, som visar sig bli en stor besvikelse.

– Kom igen nu! Varför är alla så deppiga, nu måste vi göra något för att få igång honom, gastar lillasyster Madde utefter banan någon timme senare och får hela familjen och en del övrig publik att göra vågen, dock till ingen nytta.

Hennes egen karriär som spelare blev kort. Madde vann oväntat kvalet till Europatouren 1996 – hennes största framgång säger hon själv, trots att hon senare vann en tävling på samma tour 2003 och slutade 21:a i British Open ett år.

Tio år senare slutade hon, 31 år gammal.

– Jag tog mig till LPGA-touren i USA 2004 och skulle ha spelat där 2005 också. Men då blev jag gravid med Tim och samtidigt dog en av mina bästa vänner. Det var bara en massa strul. Jag hade tänkt göra en riktig comeback 2006 och få ett riktigt avslut, men då blev jag gravid igen, säger Madde, som drabbades av kraftigt illamående och trötthet under båda sina graviditeter.

– Det hade varit kul att få göra ett år till och visa, framförallt för mig själv, att jag hade kunnat gå hela vägen. Det känns j-ligt tråkigt att jag inte fick göra det.

Vad hade varit hela vägen för dig?

– Jag hade som mål att bli topp 30 i världen. 2003 var mitt bästa år, då låg jag 68:a eller 70:e eller något liknande. Jag var på gång, jag kände att ”jag har det här”.

– Men det blir ju bökigare med barn. Hade jag fortsatt i USA hade det fungerat, för de har de organiserad dagisverksamhet på touren. I så fall hade jag varit tvungen att flytta dit, och det hade jag lätt kunnat tänka mig att göra.

Madde hörde till de tjejer som slog längst och rakast från tee. Drivern var hennes vapen. I likhet med storebror Peter var puttningen en svaghet, men hennes största problem var humöret.

– Jag blev helt vansinnig när jag missade. Nu när jag har slutat är tankarna så mycket renare. Jag önskar att jag hade den här erfarenheten när jag spelade... man dör inte av att missa en putt. Om jag spelade nu skulle jag inte bry mig så mycket, jag skulle se framåt och inte gegga bakåt så mycket.

Men än är det väl inte för sent att göra comeback?

– Nä. Om jag fick jobba mindre på sommaren skulle jag lätt kunna tänka mig att spela mycket, mycket mer än nu. Kanske på Nordeatouren. Jag slår fortfarande raka drives. Men säkert 20 meter kortare.

Marlene Hedblom har inte bara bytt arbetsplats den senaste tiden.

Efter separationen från sambon Richard Mattsson, som hon har barnen Tim och Nellie med, blev hon föremål för kvällstidningsreportrarnas intresse när det blev känt att hon var musikern Patrik Isakssons nya kärlek.

– Det var väl inte det roligaste. Men det förstod man ju, när det kom ut... ja, herregud! Det var inte kul nånstans. Som tur var var allt klart mellan alla parter, så det var inga hard feelings nånstans. Sedan kan man tycka att medierna skötte det rätt okej ändå, de skrev ju faktiskt som det var.

– Richard har träffat en ny tjej också, och det är faktiskt superskönt. Det är alltid tråkigt med separationer, men jag och Richard är fortfarande bra vänner. Det var ingen som gick bakom ryggen på den andre, det var fair play.

Hur träffades du och Patrik?

– Första gången var på ett företagsevenemang, men det var inte då vi blev tillsammans. Han spelar ju golf och har varit på många såna där kändisgrejer, så vi har känt varandra ett tag. Han är faktiskt sjukt intresserad av golf, vilket är kul.

– Det roligaste är att när Tim föddes sade jag att det enda han inte får bli när han blir stor är musiker. Jag tyckte att det kändes som att det var mycket sena nätter, alkohol och droger i den branschen... och sedan träffar jag en musiker.

Marlene Hedblom skrattar. Hon gör ju ofta det, vilket gör att hon är den perfekta ambassadören för golf och Bro Hof, både när hon spelar företagsgolf med sponsorer och när hon håller lektioner för amatören.

– Det har sin charm att vara tränare också. Jag har med mig otroligt mycket från min karriär, konstaterar hon.

Mer läsning

Annons