Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martrömsstarten – Hedblom kan mista Europatourkortet

Sämsta starten på 22 år.
Nu måste Peter Hedblom öka – annars ryker Europatourkortet.
– Jag blir nästan mer målmedveten när det går sämre, säger han inför stortävlingen PGA Championship.

Annons

Gävles bäste golfare någonsin brukar säga att han presterar bäst under press.

Då kan vi förväntas oss bra prestationer framöver, för efter en säsongsinledning där han missat cutten vid åtta av tio tävlingar kan Hedblom vara på väg att förlora Europatourkortet.

Han är just nu nummer 191 på penninglistan och måste ta sig upp bland de 115 bästa om han ska få komma tillbaka nästa säsong. Alternativt kan han slå till och vinna sin fjärde seger på touren, i så fall är han garanterad ett Europatourkort i två ytterligare år.

• Hur mycket ligger det där och gnager, att du kan bli av med kortet?

– Egentligen inte så mycket. Det är som jag har sagt tidigare, det gäller att ha tålamod. Jag har spelat hemskt lite tävlingar det senaste året, och programmet i år var inte perfekt för min del. Det blev fyra veckors ledigt efter Dubai och Qatar, sedan blev det som att börja från början igen, säger Hedblom, som gjort comeback i år efter att ha opererat axlarna.

Och press gillar han, som sagt.

– Det är nästan är roligare när det gått sämre, jag gillar pressen och att varje tävling är viktig. Jag knyter nävarna, tränar hårdare och mer målmedvetet.

Sporten har gjort en genomgång av Hedbloms karriär, ända sedan 1990 när han gjorde sin första hela säsong på Europatouren. Det visar sig att enda gången som Gävlegolfaren inlett sämre än i år är just den nybörjarsäsongen.

– Men den här säsongen är lite speciell, eftersom jag var borta så länge. Samtidigt ska man komma ihåg att konkurrensen är mycket hårdare nu, säger Hedblom, som trots allt känner att spelet finns där.

– Jag känner att jag är bättre på det mesta, och det har jag fått kvitto på också från tränaren. Det handlar om självförtroendet, får jag tillbaka det kan det vända snabbt. Jag vet att jag har kapacitet att vinna tävlingar.

• Är det stressande att du inte drar in mer pengar?

– Nej, det kan jag ärligt säga att jag inte är. Jag har spelat in mycket pengar tidigare och det är väl bara om det blir tre, fyra dåliga år som jag skulle bli orolig. Pengarna tänker jag inte på, även om man vill fylla på och inte bara ta av dem.

Hedblom kommer från några veckors ledighet när Europatourens flaggskepp PGA Championship – ej att förväxla med majorn US PGA Championship – drar igång i dag.

Stjärnorna är många och den totala prissumman 4,5 miljoner euro. Tar sig Hedblom ur svackan kan det betala sig rejält med andra ord.

– Årets roligaste tävling, bortset från Masters. Banan är grym och stämningen är fantastisk, säger Hedblom – trots allt vid synnerligen gott mod.

Mer läsning

Annons