Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu tar näste Hedblom klivet fram på banan

I helgen gör Kasper Hedblom, 17, debut på Nordea Tour.
På hemmaplan – i pappa Peters egen tävling.
– Det känns speciellt. Jag hoppas att jag klarar cutten, säger Kasper, som har som mål att kunna leva på golfen i framtiden även han.

Annons

En axelskada gör att Peter Hedblom tvingas avstå från den tävling som från och med i fjol bär hans namn, Gefle Open hosted by Peter Hedblom.

Det blir inget efterlängtat far- och sonmöte i helgen, alltså – men om den äldre får ordning på kroppen, och den yngre på knoppen så finns alla chanser framöver. Kanske till och med på Europatouren.

För Kasper har talangen och slår enligt pappa Peter bollen bättre än han själv gjorde i samma ålder.

– Det som är hans nackdel är att han inte har förstått hur bra han är. Golfen handlar mycket om det mentala och att gå förbi en barriär där man inte längre har respekt för de äldre. Själv var jag så dum när jag var yngre att jag trodde att jag var lika bra som de bästa, säger Peter Hedblom.

Den trefaldige Europatourvinnaren var själv 16 år när han debuterade på den högsta svenska proffstouren, på den tiden kallad SGT.

Kasper däremot har fram tills nu hållit till bland juniorerna på Skandia Tour – oftast i Riks, som är den näst högsta nivån – samt på Svenska Minitouren.

– Det har gått ganska dåligt på slutet, i juli och augusti. Men jag vann en tävling på Skandia Tour (Regional, den tredje högsta divisionen) i Söderhamn i juni, berättar 17-åringen.

Nu har Kasper fått ett av Gävle Golfklubbs fyra wildcards till Gefle Open – och då handlar det om en helt annan nivå. Bland motståndarna finns exempelvis gamle golfikonen Mats Lanner, 50, som gör comeback, och en hel drös andra som kan gå flera slag under par.

– Det är klart att det är stort. Men det ska bara bli j-ligt kul att spela, säger Kasper.

• Och att debuten är i en tävling som bär din pappas namn – hur känns det?

– Det är speciellt, men samtidigt inget jag kommer att tänka på före eller under tävlingen. Det ska bara bli spännande.

Peter Hedblom, som är med och petar i det mesta i sin egen tävling, menar att banan blir ännu tuffare än i fjol tack vare att ruffen kunnat växa sig hög och frodig. Därför tror han att kvalgränsen kommer att dras vid tre över par, eller däromkring.

– Målet är att försöka klara cutten. Jag brukar skjuta ett, två eller tre slag över par på Avan, så jag måste vara ett snäpp bättre än vanligt, säger Kasper.

Nordea Tour är ett stort steg på vägen för de svenskar som vill bli proffs på Euopatouren så småningom. Peter Hedblom debuterade där redan som 20-åring – och sonen har en liknande målsättning.

– Jag vill bli så bra att jag kan spela på Europatouren eller PGA-touren, så att jag kan leva på golfen. Jag känner att chansen finns, men jag måste träna väldigt mycket för att komma dit, säger Kasper Hedblom.

Foto: Britt Mattsson

Mer läsning

Annons