Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gonorré sprids i rekordfart

GÄVLE
Allt fler gävleborgare drabbas av gonorré.
Över 20 fall upptäcktes bara under första halvåret i år.

Annons
- Det blir en fyrdubbling om det håller i sig hela året, säger smittskyddsläkare Göran Hedin.
En tydlig förändring är att gonorré nu även sprids på hemmaplan. Under hela 1990-talet rapporterades bara en fåtal fall per år i länet. De som smittades då gjorde det i huvudsak utomlands, men väl hemma förekom ingen spridning. Även i dag är det vanligt att gonorré förs in utifrån efter semesterresor, men människor lever på ett annat sätt nu. Många partners, korta förhållanden och sex utan kondom är orsaken, tror Göran Hedin.
Det finns därför goda skäl att tro att fler fall dyker upp till hösten efter sommarens äventyr.
- Det är svårt att förstå att unga människor inte vill behålla förmågan att skaffa barn. De glömmer bort framtiden, säger Göran Hedin.

Över hela länet
Någon särskild ort vill han inte peka ut.
- Gonorré finns över hela länet, säger han.
I hela Sverige upptäcktes drygt 500 fall under 2002. Många av dem vänder sig till en ungdomsmottagning. På mottagningen i Gävle håller man just nu semesterstängt, men i Sandviken är verksamheten i gång och där har man upptäckt fler fall än vanligt i år.
- Vi har haft ett utbrott av gonorré tidigare i vår, säger Gunilla Persson, barnmorska. Det är någon som varit utomlands och tagit med sig smittan hem. Sedan spred den sig bland en grupp ganska utåtriktade personer.
Hur ska man då veta om man smittats av gonorré?
För killar är gula flytningar och sveda när man kissar tydliga varningstecken.
- Det brukar föra dem till doktorn, säger Göran Hedin.

Ledbesvär
Tjejer har liknande symtom men de kan vara svårare att upptäcka. Söker man inte läkarvård i tid kan det påverka fertiliteten, det gäller båda könen. Ledbesvär är en annan komplikation.
Nya bakteriestammar gör det även svårare för läkarna. De får ta till dyrare och mindre beprövad antibiotika.
- Många av de importerade fallen är antibiotikaresistenta, säger Göran Hedin.
Även om gonorréfallen ökar är klamydia fortfarande den absolut vanligaste könssjukdomen. Den ökar också i länet men i en långsammare takt. Det kan ha sin förklaring, enligt Göran Hedin.
- Här ligger vi redan så högt upp i statistiken, säger han.
När det gäller att undvika att smittas av könssjukdomar ger både Göran Hedin och Gunilla Persson ett klassiskt råd.
- Det finns inget bättre skydd än kondom, säger smittskyddsläkaren.
Men bättre förr var det trots allt inte. Under 1960-talet upptäcktes nämligen cirka 40 000 fall av gonorré om året i Sverige, berättar Göran Hedin.
Allra värst var situationen i Gävleborg.

Johan Pihlblad
026-159500
johan.pihlblad@gd.se