Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Googlade – gick på bluff

En Google-sökning ledde Annica Bengtzon till en bluffhemsida där hon lurades betala 45 dollar för ett inresetillstånd till USA.

En handling som ska vara gratis.

Alla som ska resa till USA behöver förutom pass och visum även ett inresetillstånd. Något man måste visa upp innan man kliver ombord på flyget.

USA:s regering har en hemsida där medborgare i berörda länder med några enkla klick fyller i sina uppgifter för att en minut senare få sitt inresetillstånd i elektronisk form, kallad ESTA.

Annica Bengtzon skulle hjälpa sin syster som saknar dator och sökte således på ”ESTA ansökan” på Google och klickade på den översta träffen.

Det visade sig vara ett misstag.

– Helt plötsligt kostade det 45 dollar, och det jag fick var 36 sidor meningslös information på engelska. Eftersom jag betalat med mitt kort har jag spärrat det nu. Man vet ju inte vad som händer eftersom sidan var en bluff, säger hon.

Nu vill hon varna andra. Men framförallt är hon arg på Google som med lätthet borde kunna ta bort länken till bluffsajten.

– Det ska väl ändå vara så att den seriösa sidan kommer överst i sökningen, säger hon.

Aftonbladet skrev redan förra våren om bluffsajten, som då av misstag hade hamnat bland Luftfartsverkets länkar.

GD har sökt svenska Google för en kommentar men inte fått något svar.

Rätt adress till sajten där man söker inresetillstånd till USA är https://esta.cbp.dhs.gov