Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göranssonska överträffar förväntningarna

SANDVIKEN
I går invigdes Göranssonska skolan officiellt av Sandviks vd, Lars Pettersson.
Färdriktningen pekade han ut för lärarna redan i fjol.

Annons
- Jag förväntar mig att ni ska skapa Sveriges bästa gymnasieskola. Det finns ingen lägre ribba, sa han.
Och visst känner Bessemergymnasiet av konkurrensen.
Det kanske är för tidigt att utvärdera efter bara ett läsår. Men faktum är att här finns resurser som en vanlig kommunal skola bara kan drömma om.

Personlig dator
I nya fräscha lokaler, som snarare för tankarna till en högskola än till ett gymnasium, erbjuds eleven en egen arbetsplats och en personlig dator, 20 veckors praktik på Sandvik, sommarjobb och erbjudande om utlandspraktik under det sista skolåret.
Här går, har vi fått veta, studiemotiverade och skötsamma elever. Och här arbetar noga utvalda lärare som kämpat för att komma just hit.
Elever, lärare, kommunledningen och Sandvik, alla tycks sjuda av optimism.
- Skolan har överträffat förväntningarna, säger Lars Pettersson.
Särskilt nöjd är han med att så många flickor sökt sig till skolan, nu är de 40 procent.
- Det här är en overklig värld för ett industrigymnasium, säger Åke Boström, entusiastisk lärare.
- Jag trivs jättebra. det var nervigt i början, men nu är jag jättenöjd, säger Erik Forsberg, elev som går andra året på skolan.
Samförståndsandan mellan kommunen och företaget hålls högt.
- Skolan konkurrerar inte, den kompletterar den kommunala gymnasieskolan, säger Lars Pettersson och kommunalrådet Stefan Hedin, s, håller med.
- Det finns ingen osämja eller avundsjuka i det här, säger han. Men tillstår sedan att det så klart finns ett uns av det.
Och visst konkurrerar man med den kommunala skolan. Nya rektorn för Sandviken gymnasieskola, Calle Carlsson, och biträdande rektor, Lars Nilsson, sticker inte under stol med att främst Bessemergymnasiet tappat elever till Göranssonska. Särskilt de elever med högst grundskolebetyg. Det betyder att skolan fått en högre andel elever som behöver mer hjälp. Tydligast märks elevtappet på natur- och teknikprogrammet, berättar Lars Nilsson. Flickorna är klart färre nu. Dessutom har antalet platser på industriprogrammet skurits ned.
- Men det behöver inte påverka utbildningen, säger Calle Carlsson.

Positivt med konkurrens
För konkurrensen är också positiv, anser båda. Det sporrar Bessemer att kämpa hårdare.
- Oja! Vi kan inte lägga oss ned för det här. Vi är störst och har 1 650 elever med en enorm bredd och topp, säger Calle Carlsson.
Nu efterlyser de att skolorna kommer närmare varandra. Särskilt lärarna borde dra nytta av ett samarbete.
- Sedan är det är bara att hoppas att kommunledningen satsar lika mycket på den kommunala skolan. Göranssonska vara en jättefin förebild, säger Lars Nilsson.
JOHAN PIHLBLAD