Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göranssonskas lärare ställde upp

SANDVIKENI går presenterade de sig, de sex som fått de första, hett eftertraktade tjänsterna på Göranssonska skolan i Sandviken.

- Det är ett vasst gäng, tycker jag, säger Mattias Andersson, rektor.
Lina Blackmon är en av de sex som i höst ska dra i gång undervisningen av de 48 eleverna på det nya tekniska frigymnasiet i Sandviken.
- Jag blev förvånad när jag fick veta att de valt mig, men väldigt smickrad. Det känns fantastiskt roligt. Det blir en utmaning att få vara med och bygga upp skolan från början, säger hon.
Hon kommer från Gävle, men har de senaste åren jobbat i Upplands Väsby som gymnasielärare i engelska och svenska.
- Jag ville tillbaka hemåt och surfade in på hemsidan. Jag tyckte det här lät otroligt spännande och inspirerande och sökte, säger hon.

Samverkan med Sandvik
Det var i början av förra året som Sandvik presenterade planerna på att i samverkan med kommunen starta friskolan som ska drivas som ett eget bolag med företaget och kommunen som ägare. Sedan dess har intresset för skolan, som har riksintag, varit enormt. Omkring 100 elever sökte de 48 utbildningsplatserna och drygt 150 förhoppningsfulla har sökt lärartjänsterna.
- Jag hade räknat med gott gensvar, men inte så här. 100 sökande till en utbildning som då inte ens fanns - det trodde jag aldrig, säger Mattias Andersson.
Sandviks vd Lars Pettersson var dock inte överraskad av det stora intresset.
- Ja. Jag hade blivit besviken annars, säger han.
Ambitionsnivån är skyhög. Något han förmedlade till de sex nyanställda i går.
- Jag förväntar mig av er att ni ska skapa Sveriges bästa gymnasieskola. Det finns ingen lägre ribba. Det ni kan förvänta er av mig, det är mitt stöd, säger han.
Men nu är det alltså klart vilka de utvalda i ett första skede är.

Gallring
- Alla anställda är intervjuade minst fyra gånger. Det har gjorts en ordentlig genomlysning. Vi har haft en person som jobbat heltid med rekryteringen och allt jobb som har varit kring den, säger Mattias Andersson.
Så småningom räknar man att ha ett 20-tal anställda och totalt 192 elever när alla årskullar är fyllda på skolan. Sandvik räknar med att eleverna på skolan ska kunna fylla framtida rekryteringsbehov.
- Vi kommer att behöva fler medarbetare. När den fyraåriga tekniska utbildningen på gymnasiet försvann uppstod ett vakuum för oss, säger Lars Pettersson.

Ger fler gymnasiepoäng
Utbildningen, där eleverna bland annat lovas egen dator, sommarjobb och erbjudande om utlandspraktik under det sista skolåret, blev förstahandsvalet för många niondeklassare när de valde till gymnasiet. Göranssonska skolan ger 3 400 gymnasiepoäng medan ett "vanligt" program ger 2 500.
Dessutom bekostar Sandvik den del i utbildningen som staten inte ger bidrag för. Det nya utbildningsalternativet fick konsekvenser för den kommunala gymnasieskolan som haft svårt att hävda sig i konkurrensen. Endast tre elever valde det tekniska programmet på Sandvikens gymnasieskola, som har 32 platser, i första hand.
- Jag tror konkurrens är bra och att det höjer utbildningsnivån totalt sett. Vi är inte här för att utarma den lokala skolan utan för att erbjuda fler alternativ. Jag tror det bidrar till mer vitalitet och tillväxt, säger Lars Pettersson.
SOFIA ÖHLANDER