Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gösen lätt byte för tjuvfiskare

Tjuvfiskare som tar upp stora mängder gös härjar i Gavleån.
Fiskevakterna misstänker att de säljer fisken till restauranger.
– Vi har ett unikt fiske här, och det är gratis. Och så ska några missbruka och förstöra, säger Christer Wiklund, en av vakterna.

Annons

Det är lekperiod för gösen. Det innebär att hannen står kvar i ån och vaktar rommen. Aggressivt hugger den på allt som kommer i närheten och är således ett enkelt byte för fiske med wobbler, jigg eller bottenmete.

Gavleån är sedan i fjol ett fiskekortområde med enkla men tydliga regler. Två fiskar per dag, minimum 45 centimeter långa får man behålla. Sätter man tillbaka fisken får man fortsätta fiska.

Enligt Christer Wiklund är kombinationen gratis bra fiske och bra läge mitt i stan helt unikt.

Tyvärr missbrukas det.

Sedan ett par veckor har samma fiskare avvisats flera gånger. De har varje gång ertappats med att ta upp fler fiskar än tillåtet. Dessutom slår de enligt Christer Wiklund inte ihjäl fisken utan låter den självdö i en plastpåse. För att undgå upptäckt gömmer de sin fångst i bilen. Men de sammanlagt åtta fiskevakterna har genomskådat mönstret och sedan förra veckan punktmarkerar de nu de misstänkta fiskarna som återkommer kväll efter kväll trots att de avvisats.

– Nästa gång vi ertappar dem med sin tredje fisk beslagtar vi deras utrustning och gör en polisanmälan, säger Christer Wiklund.

Han har fått information om att tjuvfiskarna säljer sin fångst till restauranger.

– Den här ån är inte till för att folk ska tjäna pengar. Fortsätter det så här vet jag inte om vi ska ha gratis fiskekort. Skulle vi ta betalt tror jag att de här typerna försvinner, säger han.

Enligt Maria Fagerlund, ekolog på Gävle kommun som samordnar fiskevakternas verksamhet ”ryktas det om att det har plockats upp väldigt stora mängder gös”.

Det bekräftas av Christer Wiklund.

– Vid den här tiden kan man få 20 gösar på en dag, säger han.