Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gospelfest på Konserthuset

Annons

300 körsångare. En energisk eldsjäl från Chicago som dirigent. I går var det gospelfest utan dess like på Konserthuset i Gävle.

För elfte året i rad arrangerades den uppskattade Gospelgalan på Konserthuset. Den energiske gospelledaren Walter Owens, körledare, solist och minister of Music and Art i Salem Baptist Church i Chicago, dirigerade den sjungande skaran på scenen – då blev det en jublande festival i konsertsalongen.

Som en spegelvänd publik var det fullt på Konserthusets scen. 300 körsångare från hela regionen hade intensivt övat sedan i fredags inför söndagens gospelfest. När kören med ledare kör igång är det som att gå in i trans – redan efter fem minuter. Planerna var tydligen inte att hålla igen på det maffiga till slutspurten, utan istället varvas flitigt de mest energiska, glada låtarna med de dova och känslosamma i en salig mix.

Men det var inte bara musiken som spelade roll i salongen, valet av låtar och meningen med dessa vägde lika tungt. Allt ifrån hyllningar till Martin Luther King och hans strid för afroamerikaners rättigheter till kärleken till Gud tolkas i noga utvalda låtar och psalmer. Även för en ateist är det mäktigt. Det är energi utan dess like. När U2:s klassiska ”In The Name of Love” tolkas av soul- och gospelsångaren Pelle Ankarberg uppbackad av den starka kören känns det som om konserten redan nått sin högsta punkt. Men såklart var så inte fallet.

Fjolårssuccén med barngospel stod även på schemat den här kvällen, nu under ledning av familjerna Ankarberg och Lindéh och deras barn Alice och Dennis i spetsen. Omkring 60 barn sjöng låtar på svenska och engelska och charmade publiken.

När Walter Owens sedan gör entré finns såklart en viss förväntan i lokalen.

Han hälsar glatt på svenska, och han strålar av genuin glädje. Det är uppenbart att den här mannen trivs med det han gör. Han leder kören in i de gladaste, mest energisprakande låtar och psalmer och man får som åskådare förmodligen den maffigaste upplevelsen.

Owens är som körledare ett geni med en sällsynt känsla för konstellationer med ljud, men även en begåvad solist och bevisar det mer än väl när han uppträder med den inte alltför okända ”Amazing Grace”.

Det är nu ett faktum att man inte behöver åka till USA för att uppleva äkta, pulserande gospel. Ordet gospel betyder för övrigt ”goda nyheter”. Och det var precis vad det här var.

Justine Östergren