Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gott och gratis i massor!

Varför köpa svenska blåbär som varit till Kina och vänt när det går att plocka dem i skogen? Det undrar Gertrud Edström och Flavio Mancini. Svaret är väl helt enkelt att folk är för bekväma och okunniga för att kunna ta tillvara det som finns gratis i naturen.

Annons

Gertrud Edström och Flavio Mancini dukar fram granskottssaft, äppelmyntathe, kex, ostar och tre skålar. I skålarna finns marmelad av lavendel, rosenblad och svartvinbär med whisky. Dryckerna och marmeladerna har de gjort själva på naturliga råvaror som de odlat eller plockat. Det smakar ljuvligt. Gommen njuter och vill ha mer. Alltihop så gott som gratis. Det mesta växer vid parets stuga mellan Hille och Utnora, antingen i den egna trädgården, i det lilla växthuset eller i skogen runt knuten.

Gertrud och Flavio driver företaget Vårt skafferi Sverige. De startade 2008 men kom i gång först förra året med föreläsningar, hemsida och Facebook.

– Vi vill inspirera alla att ta tillbaka kunskapen om vad naturen ger, säger Gertrud. Sen 60-talet när mödrarna började jobba och frysen och pizzan kom har vi undan för undan tappat kunnandet.

– Vi har haft det för bra i Sverige, flikar Flavio in.

Han kommer från Italien, matens förlovade land, där betydligt mer tas tillvara och där kunskapen hålls levande.

För Gertrud och Flavio handlar det om aktiva val. Vi kan välja att plocka själva eller att köpa i butik. Plockar vi själva får vi motion, frisk luft, betydligt billigare mat. Dessutom får vi i oss alla näringsämnen vi behöver. Valet borde alltså vara självklart men det har det här paret upptäckt att det inte är. När de är ute och demonstrerar sina recept och berättar som sitt tänkande tycker folk att det är jättegott och frågar vart de kan köpa produkterna.

– Vi säljer inga varor men vi har recepten och konceptet, säger Gertrud med en antydan till suck.

Hon ilar iväg nedför en liten trappa till ett sumpigt område där hon ställt underredet till en säng. Det fick duga för en sandodling. Som gödsel har Gertrud använt gräsklipp. Här växer och trivs grönkål med massor av mineraler och vitaminer, här finns den järnhaltiga spenaten, morötterna med sina antioxidanter och den lika nyttiga mangolden. Gertrud och Flavio använder gärna grönsakerna i pajer, stuvningar och soppor.

Strax utanför huset växer hallon, körsbär, svarta vinbär och aronia.

– Synd att ingen i Sverige odlar aronia för att göra vin. Saften är jättegod men den har mer bas och beska än vinbär. Färska är de inte goda, skalet är för tjockt.

Lök, spenat, gurka och sallad väller över sina bäddar. Vid husknuten växer squash, brytbönor och sockerärtor. I bunkar trängs jordärtskockor och potatis och på verandan trivs physalis.

– Physalis, tomat och kiwi är otroligt lättodlade. Ta en tunn skiva och lägg i jorden med lite jord ovanpå. Mer behövs inte.

I växthuset odlas gurka, kiwi, tomater, apelsin och flera sorters chili.

– Det är vår passion, säger Gertrud och lyser upp. Det är en fantastisk produkt som ökar ämnesomsättningen och stimulerar kroppens egen förmåga att producera endorfiner. Vi använder den i nästan alla rätter.

Chilin torkar de eller fryser in. Annat som torkas är örter som choklad- och äppelmynta, citronmeliss och blad från svarta vinbär. En del passar till the, andra till desserter.

Nordens olivträd, havtorn, har de planterat två träd av, ett honträd och ett hanträd.

– Det är ett av världens mest näringsrika bär. I Indien och Ryssland har man bäret i matlagningen. Det är fantastiskt ihop med honung.

Gertrud ger tips om en riktig dunderkur för förkylning. Havtorn och nässlor mixas med hett vatten och så i med liten honung.

– Finns inget som står emot den kuren.

Här finns också röd solhatt, som är slemlösande och är bra för småsår, fingerborgsblomman, digitalis, som är giftig men används som hjärtmedicin och så groblad.

– Har du fått en sticka i fingret så lägg på ett groblad så drar det ur stickan, tipsar Gertrud.

Gertrud och Flavio berättar inspirerande om alla växter. Det finns ätbart överallt i naturen och i trädgården och en del går till och med att odla på fönsterbrädan. Vår rena natur, allemansrätten och en unik flora gör att de önskar att de fina råvarorna kunde exporteras och att Sverige och svenskarna var stolta över de råvaror vi har. Men vägen dit är lång. De har försökt samordna producenterna i Gästrikland men får ingen hjälp från myndigheterna.