Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gott om plats för Gävles katoliker

GÄVLE
Om ett par veckor invigs St Pauli församlings nybyggda kyrka. En efterlängtad händelse för Gävles katolska församling.

Annons
Slutnotan hamnar en bra bit över 30 miljoner kronor.
Det var på påskdagen förra året som katolska kyrkans biskop i Sverige, Anders Arborelius, välsignade och tog första spadtaget till den nya katolska kyrkan i hörnet Brunnsgatan-Södra Rådmansgatan på Söder i Gävle.
Kyrkan har ritats av arkitekten Derek Lewis.
Katolska kyrkan är Sveriges näst största kristna kyrka, efter Svenska kyrkan, mycket tack vare många katolska invandrare. St Pauli församling har i dag cirka 1 900 församlingsmedlemmar i hela länet, omkring 700 finns i Gävle.
Att man lämnade den förra kyrkobyggnaden som låg på Norra Centralgatan berodde också i första hand på trångboddhet.
Men vägen har varit lång då katolska församlingen pratat om nya lokaler i flera år. I september 2000 hölls den sista mässan i den gamla kyrkan och församlingen flyttade tillfälligt in i Tomaskyrkan.

Längtan efter egen kyrka
- Alla i församlingen kände sig så nedslagna när de måste lämna den gamla kyrkan och det sedan tog så lång tid innan det hände något. Det gick bra att vara i Tomaskyrkan men vi längtade hem till vår egen kyrka, säger Paul Redmond, kyrkoherde för Gävles katolska församling
Men när byggandet väl kom i gång har det gått snabbt. I november förra året lades husgrunden och nu är det mesta klart. En lokal i nedre plan, där det ska bli ungdomsverksamhet, är ännu inte färdig, det är dock entrén liksom församlingsrummet.
I den stora kyrksalen, med plats för 200 personer, är det mesta klart, fönstren ska göras i ordning och helgonstatyerna placeras ut. I anslutning till kyrksalen ligger Mariakapellet där också biktstolen finns. I en del av kyrkan finns bostäderna för församlingens båda präster. Ute på gården byggs några studentbostäder som församlingen ska hyra ut till högskolestudenter.
Söndagen den 7 september invigs kyrkan och då ska det mesta vara klart men viktigast är det att själva kyrkorummet är helt färdigbyggt, säger Paul Redmond. Själv är han lättad att arbetet nu går mot sitt slut.
- Det är ett enormt ansvar att bygga en kyrka med alla myndighetskrav och byggbranschens krav. Just nu känner jag mig mer som en företagsdirektör.

KARIN BERGKVIST