Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gräddfil i vården

Annons

Seppo Laine, V,

om att Vänsterpartiet är kritiskt till reglerna för den gränsöverskridande sjukvården.

EU-parlamentet har röstat ja till nya regler för gränsöverskridande sjukvård inom EU. De nya reglerna syftar till att göra det lättare att få vård i andra EU-länder, utan förhandstillstånd från det egna landets myndigheter.

– Tyvärr riskerar reglerna att bryta ner den sjukvård som finns till hands för vanliga svenskar, säger Eva-Britt Svensson, V, EU- parlamentariker. EU öppnar en gräddfil för relativt friska människor som har råd med resa och uppehälle för vård i andra länder. Den bästa vården koncentreras till vissa länder, och exempelvis äldre med stora vårdbehov och lite pengar blir hänvisade till en andra klassens vård på hemmaplan.

Det blir så när landstinget får notan men inte har insyn eller bestämmande över vårdbehovet. Här är det klart risk för att lönsamheten reglerar vad pengarna används till, med nischade specialist företag som jagar kunder i Europa och skickar räkningen till respektive lands sjukvård. Och vi alla gör ytterligare en handfull aktieägare rika, kan det finnas några mer än Vänsterpartister som är trötta på systemet?

– Vi behöver samarbete mellan länder kring extra svåra diagnoser, säger Jens Holm, V, EU-parlamentariker. Men vi behöver inte en europeisk vårdmarknad där höginkomsttagare gynnas.

Vänsterpartiet hade föreslagit att förslaget skulle skickas tillbaka till det ansvariga utskottet i parlamentet, eftersom det var för dåligt.

Seppo Laine, V.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel