Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Graffitibutik hotas av konkurs

GÄVLEButiksägaren, vars hemsida erbjuder besökarna att ladda ned tågskisser och köpa sprejburkar, hotas av konkurs.

Den aktuella skulden hos Kronofogdemyndigheten uppgår till 146 051 kronor.
- Det ska lösa sig snart. Annars blir det hårdhandskar, säger Anneli Cederroth-Högberg vid Kronofogdemyndigheten.
Skulden har uppkommit när butiksägaren misskött den enskilda firmans skattekonto. Vid 22 tillfällen har det saknats inbetalningar av moms och skatter. Därmed är det inte aktuellt med en betalningsplan för beloppet. Hela summan, 146 051 kronor, ska betalas in med det snaraste.

Försöker få in pengar
- Först försöker vi få in pengarna. Efter det tittar vi om det finns utmätningsbar egendom. Sedan kan det bli en konkursansökan från Kronofogdemyndigheten, säger Anneli Cederroth-Högberg.
Gefle Dagblad har i en serie artiklar berättat om klottrandet.
Om en verksamhet som försäljarna av sprejburkar tjänar pengar på.
Om en tandlös lag som bara nuddar vid klottrarna.
Om vanliga gävlebor som tvingas se hur stadens fasader förslummas och små företag som Gävle Godsvagnsservice drabbas när det måste lägga tid och pengar på att sanera.
Butiksägarens hemsida talar ett språk.
"Download: Nu kan du ladda hem nio stycken tågskisser GRATIS, sen är det bara skriva ut de och sätta igång att måla.", kan hemsidans besökare läsa.

Färger för seriösa
Butiksägaren själv talar ett annat när han säger sig inte sälja färger till oseriösa personer.
- De som har med klotter att göra är inte välkomna, kommenterade han för Gefle Dagblad.
Det enda tänkbara användningsområdet för skisserna är för klottrare som planerar sina målningar innan man är på plats. Då går mindre tid åt till målandet och risken för att gripas minskar.
Håkan Andersson vid Fastighetsägarna, förvaltaren av den fastighet där butiksägaren hyr sin lokal skulle på torsdagen göra en skrivelse till butiksägaren.
Enligt hyresavtalet ska mannen sälja kläder i lokalen. Frågan förvaltaren vill ha svar på är om där även säljs sprejburkar över disk, vilket i så fall strider mot hyresavtalet.
Enligt Andersson har man ingen rätt att utan hyresgästens medgivande gå in i lokalen för att genomföra en kontroll.


MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom_gd.se