Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grand kan leva upp igen

Elite Hotels of Sweden AB har som affärsidé att köpa upp gamla uttjänta stadshotell och rusta dem till toppskick. Anrika Hotel Knaust i Sundsvall, klassiska Savoy i Malmö och femstjärniga Plaza i Göteborg är bara några exempel som ingår i kedjan.

Nu har hotelljättens ägare Bicky Chakraborty fått upp ögonen för Gamla Grand i Gävle.

Bicky Chakraborty växte upp i Indien och flyttade till Sverige på 1960-talet för att studera. Via studentkåren slog han sig in på hotellbanan, och i dag kan han minst sagt kalla sig hotellkung.

I hans kedja Elite Hotels of Sweden ingår flera av de mest kända hotellen i landet. De är nu 20 till antalet från Luleå i norr till Malmö i söder. I koncernen ingår även pubkedjan The Bishop’s Arms som finns på 24 platser, bland annat i Gävle.

Bicky Chakrabortys specialitet är de gamla stadshotellen som hunnit bli slitna och är till salu relativt billigt. Ofta har de topplägen och redan inarbetade varumärken.

– För mig är det en gåta hur man har kunnat lägga ner de här hotellen för att bygga nya moderna. Det jag försöker göra är att återskapa den gamla glansen – om det går. Det är inte alltid det går, men det fungerar i vissa städer och jag har en känsla av att Gävle är en sådan stad, säger han.

Bicky Chakraborty har redan besökt Gamla Grand i Gävle och fått en rundvandring i huset.

– Det var inte så länge sedan. Jag kontaktade fastighetsägaren Diös som visade mig runt. Jag har haft ögonen på huset ganska länge. Det är naturligt för mig att resa runt och se vilka gamla stadshotell som är gångbara. Jag tycker att Gamla Grand har goda förutsättningar, säger han.

Han medger att huset är slitet, men påpekar att det inte har hindrat honom förut.

Exklusiva Hotel Knaust i Sundsvall har en historia som påminner om Gamla Grand. Hotellet byggdes 1891 och stängdes 1978. Under 25 år var det annan verksamhet i huset, bland annat kontor, innan det nyöppnades som Elite Hotel Knaust 2002.

Nyligen invigdes även Elite Hotel Marina Tower i en gammal kulturminnesmärkt kvarnbyggnad på Saltsjöqvarns kaj i Stockholm.

– Byggnaden var totalt nedkörd och nu har vi omvandlat den till ett av Sveriges finaste hotell. Vi lägger ner otroligt mycket i det vi gör, säger Bicky Chakraborty.

Den stora merparten av alla Elite-hotell ligger söder om Stockholm. Det är först på senare år som kedjan har börjat slå sig in i Norrland. Bicky Chakraborty för nu diskussioner med fastighetsägare i Örnsköldsvik, Skellefteå och Umeå.

Vad gäller Gamla Grand i Gävle säger han att han har lagt fram sin hotellidé för Diös.

– Det hänger lite på dem, vad de har för intresse. Jag kan inte förutse hur fastighetsägaren tänker, säger han.

Elite Hotels äger de flesta av sina hotellfastigheter.

– Det skapar långsiktighet, men det är inte en förutsättning för oss att äga. Jag utgår från att Diös vill äga Gamla Grand i Gävle, säger han.

Bicky Chakraborty är övertygad om att efterfrågan är tillräckligt stor för ytterligare ett hotell i Gävle. Lågkonjunkturen och Ericssonfabrikens nedläggning är inget som oroar honom nämnvärt trots att de flesta hotellen lever på affärsresenärer.

– Det växer fram nya industrier. Om Diös är redo att investera i Gamla Grand visar det att det finns en tilltro, säger han.