Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grannar tog in egna offerter

Några grannar på Skvattramsvägen i Sätra känner sig hotade av Gävle Energi för att de valt en annan VVS-firma än den Gävle Energi rekommenderat.
– Synd att de uppfattat det så, säger Kicki Wannberg på Gävle Energi.

Husen på Skvattramsvägen i Sätra ska få fjärrvärme. I dag har husen direktverkande el. Därför krävs omfattande arbeten inomhus för att byta ut alla element mot vatten-radiatorer.

Tillsammans med informationsmaterialet som Gävle Energi skickat ut till alla hushållen finns ett erbjudande från en VVS-firma i Gävle som kan utföra jobbet.

Men Stefan Åberg och Kenndy Amnebrink som bor på gatan begärde in offerter från fler företag. Och insåg att de skulle spara 15 000 kronor per hushåll om de valde en annan firma. Något de berättade för sina grannar.

Då skickade Gävle Energi ut ett brev som Stefan Åberg och Kenndy Amnebrink uppfattar som näst intill hotfullt.

Där nämner Gävle Energi fem fördelar med att välja deras samarbetspartner och skriver att ”om ni skulle välja annan leverantör är det viktigt att ni är medvetna om att ovanstående punkter blir ert ansvar”.

Bland punkterna nämns saker som att ”vi ser till att leverantören har F-skattsedel” och att ”vi ser till att arbetet blir utfört i rätt tid”.

– Jag började skratta när jag såg det. Det var ju rent nonsens bara, säger Kenndy Amnebrink.

Han, Stefan Åberg och några till tänker ändå anlita den billigare firman. De har varit väldigt noga med att begära in offert på exakt samma arbete, menar de. De båda grannarna misstänker att Gävle Energi är så angelägna om att man väljer ”deras” entreprenör på grund av att de i så fall skulle få procent på deras jobb.

Något som i branschen kallas entreprenörspåslag och går ut på att huvudentreprenören får betalt av sina underentreprenörer som tack för att de får stora jobb.

Det tillbakavisas av Kicki Wannberg, fjärrvärmesäljare på Gävle Energi.

– Vi tjänar absolut inte en krona på det där. Vi har inget påslag alls på själva konverteringen, säger hon.

Hon menar att hennes utskick inte alls ska uppfattas som något hot.

– Det är synd om de uppfattat det så. Vi hörde att det var en annan entreprenör som var intressant för vissa och då ville vi gå ut och informera om vad som gäller. Sen om de väljer någon annan, det är upp till dem. Jag tycker att vi har varit tydliga och det är olyckligt om de boende blivit irriterade på grund av brevet, säger hon.

Kan man inte förvänta sig att den entreprenör ni rekommenderar gör jobbet billigast?

15 000 kronor är ganska mycket pengar.

– Absolut. Det är jättemycket pengar. Den entreprenör vi valt låg bäst i pris av de som lämnade in anbud när vi hade upphandlingen, och den gjorde vi för tror jag tre år sedan. Sedan har det skrivits upp med index, säger Kicki Wannberg.