Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Granne filmade misshandel – 27-åring kunde åtalas

Grannen blev vittne till hur en man slogs blodig i trapphuset.
Han hade sinnesnärvaro nog att spela in händelseförloppet med sin mobilkamera.
Filmen bidrog till att en 27-årig man kunde åtalas för den grova misshandeln.

Genom fönstret såg mannen sin 37-årige granne omringad av sex män. En av männen var aggressiv, skrek högt och gick sedan mot 37-åringen och slog honom tre gånger i ansiktet. Han började blöda och böjde sig framåt.

37-åringen gick sedan in i trapphuset och där inne fortsatte misshandeln. 37-åringen fick ta emot fler slag och det såg ut som om den aggressive slog med vad som såg ut att vara en svart batong. Misshandeln fortsatte sedan i mannens lägenhet.

Det mesta av misshandeln spelades in av grannen. Filmen blev en viktig pusselbit för polisens utredare eftersom det klart och tydligt framgick vem som gjorde vad när 37-åringen misshandlades. Utredningen försvårades nämligen av att offret inte ville berätta vem som gett sig på honom.

När polisen kom till det hus på Öster där mannen bor berättade han att de som slagit honom hade rakade skallar och att de kallat honom för ”jävla apa”. Han hade så omfattande skador att han skjutsades till Gävle sjukhus. Nästa dag stod 37-åringen fast vid sin historia.

När det visade sig att hela misshandeln filmats kröp sanningen fram. Han var bekant med de män som gett sig på honom.

Vad bråket handlade om är fortfarande oklart. Både 37-åringen och den 27-åring som nu åtalas för grov misshandel hävdar att ett missförstånd låg bakom bråket.

Åklagaren rubricerar misshandeln som grov eftersom den var mycket rå och pågått till och från i mer än en timme. 37-åringen fick en hjärnskakning och en bruten näsa och hann tänka ”nu är det kört, nu dör jag” under misshandeln.

Han svimmade också på grund av slagen från 27-åringen. När polisen hittade honom var hans ögon så svullna att han inte kunde se och munnen var så uppsvälld och blodig att de hade svårt att höra vad han sa.

På filmen syns hur två av de fem män som bevittnade misshandeln städar undan 37-åringens blod från porten utanför huset. Männen är inte längre misstänkta för brott.

– Men de kommer att kallas till rätten och då ska de vittna under ed. Talar de inte sanning då begår de mened, ett brott som kan ge fängelse, säger åklagaren Mikael Hammarstrand.

27-åringen åtalas också för att ha misshandlat en polisstudent utanför nattklubben Goya.