Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Granska kompetensen i EU-parlamentet

Marianne Watz, M, riksdagsledamot, betonar vikten av rätt personer på plats i Bryssel.

En EU-fråga som sällan blir belyst av media är parlamentarikernas kompetens.

Vad en bra EU- parlamentariker förväntas kunna klara och vilka arbetsinsatser, kunskaper och erfarenhet som krävs för att göra ett bra jobb för Sverige och Europa blir sällan rannsakat.

Vänsterpartisten Eva-Britt Svensson som tar ut 11 000 av lönen till sig själv och sedan skänker bort resten kanske har träffat rätt i bedömningen av sina insatser. De kanske inte är värda mer än så men då borde inget parti skicka henne till Bryssel.

Frågor som medierna borde ställa är vilka kunskaper som parlamentarikerna har och om de har förmåga att skaffa sig ny kunskap, om de är goda förhandlare och kan det politiska hantverket Men det är inte många som har brytt sig om att till exempel lyfta fram varför Gunnar Hökmark, M, har kunnat uppnå positionen som vice gruppledare i EPP, den största politiska grupperingen inom Europaparlamentet och väga det emot vad en entusiastisk men oprövad ungdom kan åstadkomma.

Att med emfas framhålla att ”jag skulle då bli den yngste parlamentarikern” som om just detta faktum skulle ge Sverige fördelar på den stora arenan ger ingen utdelning för Sverige.

Den konservativa gruppen EPP, där moderater och kristdemokrater ingår, har 264 mandat av parlamentets totalt 736 platser. Den näst största gruppen är den socialistiska gruppen med 161 mandat.

Den liberala gruppen där Centern och Folkpartiet ingår har 80 mandat.

Sverige är ett litet land vad avser invånare och har 18 av de 736 platserna. Vi kan aldrig hävda oss inom EU genom antal utan endast genom kunskap och politisk skicklighet.

Att en svensk sitter som vice gruppledare i den största parlamentariska grupperingen ger styrka långt utöver våra mandat. Det är ett exempel på vad som behövs och vad som kan åstadkommas med rätt personer på plats i Bryssel.

Marianne Watz

Riksdagsledamot, M.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel