Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gränslöst miljösamarbetegav elever vänner i Europa

Tack vare EU-pengar har några av Söderskolans åttor och nior under det gångna läsåret praktiskt kunnat fördjupa sig i utländskt miljötänkande. Samtidigt fick de nya vänner för livet.
– På min födelsedag ringde de och sjöng på både engelska och spanska, berättar Marcus Jönsson, 15.

Clima SOS heter projektet där skolungdomar från sex olika länder fått jämföra miljöarbete i olika delar av Europa. Sverige har representerats av elever från Söderskolan.

Efter att ha undersökt de svenska miljöförhållandena utbytte åttonde- och niondeklassarna sin kunskap med utländska jämnåriga. Bland annat genom ett besök i Ungern i oktober och en Spanienvisit i april.

– Projektet har främst gått ut på att göra eleverna miljömedvetna. Vad som är bra och dåligt i de olika länderna, säger läraren Elin Johansson.

Resorna finansierades med hjälp av EU-stöd och boendet löstes genom utländska värdfamiljer hos vilka eleverna kunde lära känna de utländska kulturerna. Samtidigt fick de möjlighet att undersöka hur det ungerska och spanska miljöarbetet fungerar i praktiken.

– I Ungern finns det miljöstationer men de kostar pengar och är dyra att använda, säger Marcus Jönsson.

Klasskompisen Emmy Berglund, 15, minns att de spanska städerna var renare än i Sverige.

– Det fanns skräpplockare överallt och vi såg inget klotter, säger hon.

De konstaterar att det utländska miljöarbetet på det stora hela inte skiljer sig så mycket från det svenska.

Att eleverna endast kunnat kommunicera på engelska eller spanska utvecklade deras språkkunskaper. Men den största bonusen är ändå att ha träffat många nya vänner, enligt Marcus Jönsson.

– Många håller fortfarande kontakten via nätet. Det hade varit kul att åka och plugga där senare så man kan träffa dem igen, avslutar han.