Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gränspolisens arbete bara ökar

GÄVLE
Arbetsbördan för länets gränspolis ökade med 80 procent mellan maj och juni. Orsaken är asylslussen i Gävle.

Annons
Polisen tvingas leta efter allt fler gömda flyktingar och hävdar dessutom att lycksökare som letar sig till Gävle gjort att snatteri och stölder ökat.
Migrationsverkets asylsluss i Gävle öppnade den femte maj i år och sedan dess har närmare 1 500 sökande från sammanlagt 66 nationaliteter ansökt om asyl.
Under perioden januari-juli avvek 144 personer från de olika enheterna i länet. 39 ärenden har överlämnats till polisen. Det rör sig om personer som fått verkställbara beslut om utvisning. I april hade gränspolisen i Gävle endast sju försvunna flyktingar på sin lista.
Enligt Willie Aflarenko, chef för gränspolisen, har det skett en markant ökning men säger att det inte enbart rör sig om personer som gömmer sig.
Han menar att det också finns en klick lycksökare som fått avslag i andra länder och som kommit till Sverige. När de får avslag även här drar de snabbt vidare.
- Övriga polisers arbetsbörda har ökat eftersom snatterier och stölder har ökat på grund av de här personerna, säger Willie Aflarenko.
Gränspolisen har fullt upp, inte bara med asylsökande som går under jorden utan även med att verkställa de avvisningar som asylslussen i Gävle beslutar om.
- Vi har verkställt 13 avvisningar under maj och juni.
Gränspolisen har sex anställda i Gävle samt tre personer i Hudiksvall. Trots att asylslussen har öppnat och polisens arbetsbörda därmed ökat, har gränspolisen inte fått mer resurser. Willie Aflarenko tycker ändå att man klarat av uppgiften relativt bra men säger att viss verksamhet får stå tillbaka. Bland annat har man tidigare kunnat göra restaurangbesök för att leta efter dold arbetskraft.
Torbjörn Modén är chef för Migrationsverkets asylsluss i Gävle. Han säger att det är ganska vanligt med den typ av lycksökare som polisen talar om. Polisens påstående om ökad brottslighet har han dock ingen åsikt om.
- Det är polisiära frågor och är deras bord.

Karin Bergkvist
026-15 96 00
karin.bergkvist@gd.se