Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gräsklippning på äng polisanmäls

En del av en äng klipptes till en parkeringsplats i somras – så som det gjorts i alla tider. Men numera är området ett naturreserverat. Och därför har en polisanmälan gjorts.

Annons

För ett halvår sedan bildades ett naturreserverat i Kungsfors i Sandvikens kommun. Nya föreskrifter gäller i området sedan dess.
Redan har en brottsanmälan gjorts till polisen. Det är Länsstyrelsen Gävleborg som anser att det brutits mot de nya lagarna.

Bland annat ska terrängfordon olovligen ha kört omkring i området.
– Vad jag förstått är det ortsbor som hört av sig och klagat på att det körs med fyrhjulingar där. Köra med terrängbil i naturreservat är förbjudet, säger Björn Lundmark, handläggare på länsstyrelsen.
I anmälan står även att en del av en äng klippts till en parkering och att en stig anlagts på samma sätt.

En handläggare från länsstyrelsen gjorde i somras ett besök på platsen och tog bilder av både parkeringen och stigen. Enligt länsstyrelsen ska det klippta området vara av betydande omfattning.
Länsstyrelsen menar att både klippningen av ängen och körningarna med terrängfordon innebär ett hot mot känsliga växtarter.

GD har pratat med några personer som bor i närheten. De anser inte att parkeringen och stigen är så mycket att orda om.
– Så här har folk gjort i alla tider här, säger en person.
Björn Lundmark står fast vid sin anmälan.
– Vi har gjort en anmälan, nu får åklagaren ta ställning till om han vill driva ärendet vidare.
Han fortsätter:
– Brott mot föreskrifterna förekommer i hela landet. Det brukar handla om att folk inte känner till föreskrifterna eller att de inte tar dem så allvarligt.

Annons