Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gratis parkering för en dag

GÄVLE
Det blev en mjukstart på de höjda parkeringsavgifterna i centrum.

I fredags gick p-avgiften upp från 10 till 15 kronor i timmen i city men de bilister som tänkte betala möttes av p-automater övertäckta med blåa plastsäckar.
Den tillfälliga gratisparkeringen beror på att gatorna i centrum är på väg att spärras av.
- När parkeringsautomaterna täckts över innebär det att det råder parkeringsförbud, säger Leif Lindblom på tekniska kontoret.
Eftersom det inte fanns någon förklaring till de övertäckta parkeringsautomaterna passade många gävlebor på att parkera gratis i går.

Slipper böter
Men gratisparkerarna kommer inte att bli bötfällda.
- Entreprenören Gefab kommer att sätta upp trafikhinder och förbudsskyltar som gör att bilisterna förstår att de inte får parkera där.
- Gefab kommer att låta de som parkerat där köra iväg. Sen kommer de sätta upp betongsuggor som förhindrar bilar att parkera där under cityfesten, säger Leif Lindblom.
Efter cityfesten kommer den nya dyrare parkeringstaxan börja gälla.
Då kommer det kosta 15 kronor att parkera i centrum jämfört med den tidigare avgiften på 10 kronor.
För att informera om de nya parkeringsavgifterna har kommunen annonserat i tidningarna och satt ut informationsblad under vindrutetorkarna på bilar runtom i Gävle.
Tekniska nämnden hoppas att den höjda avgiften ska leda till en ökad rotation i centrum och att fler letar sig till parkeringshusen där det fortfarande kostar tio kronor timmen..
- Det kommer att vara positivt för handeln i och med att fler korttidsbesökare kommer att besöka centrum, säger trafikingenjör Alrik Alfredsson på tekniska kontoret.

Ingen risk
Han tror inte att det finns någon risk för att bilisterna istället kommer att välja Valbo köpcentrum där det går att parkera gratis.
- Jag tror inte att det är samma besökskategori som handlar i centrum och Valbo. Åker man till Valbo tillkommer dessutom bensinkostnaden, säger Alrik Alfredsson.
DANIEL SIKJSÖ
026-159627
daniel.siksjo_gd.se