Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gratis Tjechov på Myre teater

En björn kan skådas i Kungsgården till helgen. En rysk björn.
Myre teater bjuder in till premiär av Tjechovs "Björnen".

Bakom uppsättningen av "Björnen" ligger JV Musik och Teater, som består av duon Jessica Andersson och Viktor Ståhl. Hon är regissör, han kompositör.

– Vi har nyligen flyttat till Sandviken och för oss är det självklart att bygga upp någonting här som främjar kulturen i Gästrikland, säger Jessica Andersson .

I somras gjorde de det i Högbo bruk med folklustspelet "En sommarvals". Anton Tjechov kan låta aningen tyngre, men "Björnen" är en av hans lättare pjäser.

– Det är en lustig liten enaktare med vardagshumor om jämställdhet, lika aktuell nu som på 1800-talet.

Pjäsen berättar om änkan fru Popova som har isolerat sig i hemmet för att sörja sin döda make. Han var henne ständigt otrogen, men hon sörjer honom ändå. När en godsägare tränger sig på för att kräva tillbaka en gammal skuld från den döda mannen rycks frun upp från sorgen. "Björnen" har beskrivits som en komedi om könsroller.

Tjechov spelas hela tiden. Folkteatern är till exempel ute i länet nu med "Körsbärsträdgården". Varför tröttnar vi aldrig?

– Tjechov ligger rätt i tiden, men jag tror att han alltid kommer att göra det. Och det är ett material som är tacksamt för att det går att göra lite som man vill med det.

Och det har Jessica Andersson och Viktor Ståhl gjort. Pjäsen har adderats med en rad musiknummer för att lätta upp texten.

Duon har som filosofi att göra det så billigt som möjligt för publiken att ta del av kultur. De har finansierat föreställningen med fonder och med hjälp av Studiefrämjandet.

– Vi tycker att teater ska alla kunna se, oavsett om de har mycket pengar eller inte. Det här är också ett sätt för oss att känna av vad publiken vill ha, säger Jessica Andersson.