Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grått går bra - men i rätt nyans

GÄVLEDet är skillnad på grått och grått.

Annons
Det upptäckte Joakim Carlsson när han ville måla om kiosken vid konserthuset.
Grått går inte, sa byggnadsnämnden först.
Men grått går bra, sa kommunen sedan.

- Det är konstigt att färgförslaget måste komma från dem själva. När man föreslår något själv blir det nej. Men nu är jag nöjd med den färg som det blev, säger Joakim Carlsson, som också låtit måla om SOS-kiosken vid länssjukhuset.

Den blev också grå. Men inte den grå färgen.

Mörkbrun
Det hela började i vintras när Joakim Carlsson sökte bygglov för att måla om kiosken vid konserthuset som då var mörkbrun. Kiosken skulle bli finare om den målades i den gråa färg som är standard inom Sibyllakedjan, tyckte han. Då skulle den också matcha konserthusets blå mosaik och de ljusa trävillorna i Villastan bättre.

Men det tyckte inte Anna-Maria Häggblom, som är arkitekt på Bygg- & Miljö i Gävle. Hon ville att kiosken skulle vara brun även i fortsättningen:

- Gatuköket bör ha en relativt mörk färgsättning. De bruna kulörerna skulle med fördel kunna lättas upp något för att harmoniera med trä- och koppardetaljerna på konserthuset, tyckte hon.

Ärendet fördes ända upp till byggnads- och miljönämnden, som sa nej till grått på sitt sammanträde i april.

Men sedan fortsatte diskussionerna med bygg- & miljökontoret.

- Anna-Maria Häggblom tog fram två nya alternativ till färgsättning. Det ena var i ljusbrunt, och det andra var i grått, fast i en något mörkare nyans än den jag hade föreslagit. Den färgen accepterade vi, säger Joakim Carlsson.

Kommunalgrått
För några veckor sedan målades därför kiosken vid konserthuset om i kommunalgrått.

Nu har också SOS-kiosken vid Länssjukhuset målats om, fast inte med samma gråa färg.

Eftersom kommunen inte hade några synpunkter på den kiosken blev den Sibyllagrå i stället.

En poäng i sammanhanget är att det inte står att kiosken ska vara brun i bygglovet från 1997, när kiosken vid konserthuset byggdes. Det står att kiosken ska vara "klassiskt park- grön".

- Varför den blev brun i stället för grön har ingen kunnat förklara, säger Joakim Carlsson.

INGEGERD SÖRGARD