Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grattis Ingemar! I dag fyller den störste 60 år: se spänstiga uppvisningen här

I dag fyller en av Sveriges störste, om inte DEN störste, svenska idrottaren genom tiderna 60 år. Ingemar Stenmark hyllas av svenska folket när han når det magiska strecket.

"Så fort man tänker slalom tänker man på Stenmark. Den tyste från Tärnaby", "Jag kommer ihåg när jag gick på lågstadiet, då stängde vi ner lektionerna när han åkte", "Jag tror att intresset för utförsåkning har blivit väldigt mycket större tack vare honom" och "Stort, stort grattis! Njut av dagen! Så många andra har redan berättat om allt du har gjort och därför avstår jag. För mig är du störst!" är några av kommentarerna som lämnats till SportExpressen om Ingemar Stenmark inför 60-årsdagen.

Och andra är chockade: "60 år? Han är ju i jättebra form!", säger en man till SportExpressen.

Ingemar Stenmark föddes den 18 mars 1956 i Joesjö i södra Lappland. Han har tagit två OS-guld, fem VM-guld och 86 (!) världscupssegrar i slalom och storslalom. Han har hedrats med Svenska Dagbladets guldmedalj och 1999 valde svenska folket honom till Århundradets främste idrottsman, medan han i omröstningen inför millennieskiftet blev tvåa efter Björn Borg.

– Ingemar är gudfadern för skidåkningen, säger Anja Pärson till SportExpressen.

Han fick sitt genombrott 1974 och OS-debuterade i Innsbruck 1976 där det blev en guldmedalj i storslalom. Han vann åtta världscuper i slalom och sju i storslalom och blev en av Sveriges mest betydelsefulla idrottsmän någonsin. Till och med riksdagen pausades för att hans lopp skulle kunna följas. Han var så överlägsen att Super G lades till som gren för att ge de andra en chans att konkurrera.

Efter karriären har han jobbat som talesman och produktutvecklare för Elan men också hunnit med TV-program som Let's Dance och Mästarnas Mästare 2011. I det senare blev han återigen en snackis efter att ha demonstrerat ett stillastående hopp upp på en hög mur. Då var han 54 år gammal och sades ha samma spänst som en 20-åring.

Se klippet när Ingemar Stenmark demonstrerar äkta spänst ovan och kolla in bildspelet från hans fantastiska karriär och livet efter.

För fler nyheter, reportage och kuriosa om alpinåkning och annan vintersport: gilla Skidpuls på Facebook!