Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grattis på 75-årsdagen, Kalle!

Annons

I dag den 9 juni är det 75 år sedan en av vår tids största stjärnor gjorde biodebut. Grattis på ditt jubileum, tack för alla kvack – Karl Magnus ”Kalle” Anka.

Namn: Karl Magnus Anka, på engelska Donald Fauntleroy Duck.

Filmdebut: Den 9 juni 1934 i kortfilmen ”Den kloka hönan”.

Firas med: En jubileums-dvd med tio av kortfilmerna, bland annat debuten.

Meriter: 18 långfilmer (fler än någon annan Disneyfigur), över 150 kortfilmer, åtta tv-serier och 21 videospel.

Mest kända släktingar: Farbror Joakim, Knattarna, farmor Anka.

Mest udda släkting: Brottsbekämparen Darkwing Duck, på svensk tv i omgångar mellan 1993 och 2006.

Censurerad i Sverige: Två julaftonsavsnitt med Kalle har klippts av censuren: när han skjuter med kulspruta i djungelavsnittet(för våldsamt) och en tidigare film när han slåss mot svartmyror (för rasistiskt).

Andra kontroverser: Kalle Anka har anklagats för allt från att vara amerikansk imperialist, kulturfara och alltså rasist.

Förutom myrorna ovan har det spekulerats i om han skulle ha kallat en annan anka, Daffy, för ”nigger” i filmen ”Vem satte dit Roger Rabbit” från 1988 (www.snopes.com/disney/films/donald.asp).

Kalle i kriget: Den kända propagandafilmen ”Der Führer’s Face” visar hur Kalle drömmer en mardröm om att han bor i Nazityskland. Kanske var det den drömmen som fick honom att ta värvning; en serie Kalle-filmer från andra världskriget följer Kalles liv i armén, från mönstring via träning till hans första uppdrag mot japanerna.

Politisk karriär: Kalle Anka-partiet (med olika stavningar) fick i det senaste svenska riksdagsvalet 230 röster.

Rekord-Kalle: Den 1 juni 2008 gick det första numret av serietidningen Kalle Anka från 1948 för 105 600 kronor på en nätauktion. Det var första gången som 100 000-kronorsvallen sprängdes.

Viktiga män i Kalles liv: Clarence Nash, mannen som gjorde hans röst från början ända till 1984. Carl Barks, tecknaren som förnyade honom och införde bifigurer som farbror Joakim, Alexander Lukas och Björnligan.

Grattis – inte, Kalle Anka. Den 9 juni 1934 är alltså inte Kalles födelsedag utan datum för hans biodebut. Så när är han född? Sajten bob-bishop.awardspace.com resonerar så här: Enligt en kortfilm är hans födelsedag den 13 mars. En barnbok säger att han föddes på fredagen den 13. I ”Den kloka hönan” verkar han vara omkring tjugo år. Det enda datum som stämmer är: fredagen den 13 mars 1914. Kalle Anka är alltså 95 år.

Kuriosa: Disney tonar av tradition ner jubileer av den här sorten. Företaget vill inte att figurerna ska ses som gamla, utan tidlösa.