Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gravid, nykter alkoholist eller bara tråkig?

Dricker man inte alkohol är man antingen: gravid, nykter alkoholist, chaufför eller tråkig. Eftersom vi var hemma hos mig så skulle jag ju inte köra någonstans, och inte är jag nykter alkoholist det vet familjen om, och inte var jag gravid heller. Alltså var jag bara tråkig, skriver Emmelie Berggren.

Vi känner den som en måltidsdryck, ett njutningsmedel och berusningsmedel, en kär dryck med många användningsområden. I Norden har vi konsumerat den i över 2 000 år och så sent som 1922 genomfördes en folkomröstning om dryckens vara eller icke vara i Sverige.

Jag pratar självklart om alkohol, ett problemskapande rusningsmedel som trots negativa effekter på folkhälsan anses som ett legitimt njutningsmedel. Alkohol är en del av vår kultur och en självklar del i de flestas liv.

De flesta som dricker alkohol klarar av att göra det utan att få problem, även om majoriteten någon gång upplevt negativa konsekvenser kopplat till alkohol.

Drygt 90 procent av den vuxna svenska befolkningen dricker alkohol ibland och man kan säga att det i Sverige finns en alkoholnorm.

Låt mig förklara: Om jag kommer till jobbet iklädd morgonrock, då skulle mina kollegor förmodligen titta konstigt på mig, någon kanske skulle fråga varför jag har morgonrock på jobbet.

Det skulle hur som helst uppstå en konstig stämning och förmodligen kännas lite obekvämt. Eftersom att jag brutit mot klädnormen, normen är att ha på sig kläder på arbetet. Lite samma sak är det med alkohol faktiskt. I Sverige finns en outtalad förväntan om att alkohol i olika sammanhang ska inmundigas, det brukar kallas för alkoholnorm. På AW:n, ett glas vin till helgen, när det är fest, julafton, midsommar, ja ni förstår.

Det här med att ifrågasätta alkoholnormen är något som görs runt om i Sverige under oktober månad genom den nationella folkhälsokampanjen Sober October (nykter oktober). Kampanjen handlar om att ifrågasätta alkoholnormen och skapa reflektion över vår egen och samhällets relation till alkohol genom att ta en vit månad.

Under förra årets Sober October fick jag själv känna på vad alkoholnormen är för något. Min mamma med familj kom på besök. Jag är hitflyttad stockholmare så min familj får åka en bit för ett besök, och de stannar alltid över helgen.

Vid dessa tillfällen brukar jag alltid med stor glädje se över vilka sällskapsspel vi har hemma, kolla upp något lagom avancerat middagsrecept och matcha det med ett gott vin. Så är det, och så har det alltid varit, tills nu. Jag ställdes genast inför ett dilemma, skulle jag köpa vin ändå, till dem alltså. Vad skulle de säga när jag inte drack vin till maten? Som kvinna och även nygift var deras reaktion påförhand given.

Dricker man inte alkohol är man antingen: gravid, nykter alkoholist, chaufför eller tråkig. Eftersom vi var hemma hos mig så skulle jag ju inte köra någonstans, och inte är jag nykter alkoholist det vet familjen om, och inte var jag gravid heller. Alltså var jag bara tråkig.

Varför reagerar folk så starkt när en person väljer att inte dricka alkohol? Alkoholnormen måste problematiseras och ifrågasättas. Snart är det oktober månad och Sober October drar igång igen.

Därför utmanar jag dig att känna ifrågasätta alkoholnormen och ta en Sober October, antar du utmaningen?

Emmelie Berggren

ANDT-strateg Sandvikens kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel