Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Greiss här - men kan sticka igen

Thomas Greiss landade i Sverige i går förmiddags – men kan försvinna lika fort.

Eventuella skador på någon av San José Sharks målvakter kan göra att NHL-klubben kallar tillbaka honom.

– Tyvärr är det så, säger klubbdirektören Hans-Göran Karlsson och hänvisar till NHL:s reglemente.

Annons

Mattias Ekholm hade skjutit Brynäs segermål mot Linköping med bara minuten kvar av matchen under torsdagskvällen. Vid ungefär samma tidpunkt blev också en veckas arbete klart – Brynäs hade lånat målvaktstjärnan Thomas Greiss från San José Sharks.
Då var det snabba puckar som gällde för tysken. Han satte sig direkt på ett plan, först till Boston och vidare till Arlanda. Tidigt i går anslöt sig Greiss till sina nya lagkamrater i Brynäs.
Och det var idel nya ansikten han möttes av.
– Jag kände inte till någon spelare i Brynäs innan. Det enda jag visste var att elitserien är en bra liga och Sverige ett vackert land. Framför allt Stockholm. Jag var ju där för bara någon vecka sedan, säger Greiss, 24, när Sporten träffar honom bara timmar efter att han landat i Sverige.
För någon vecka sedan var han alltså i Sverige. Då under NHL-premiären i Globen när Sharks mötte Columbus Blue Jackets. Greiss fick följa med trots att han var tredjemålvakt sedan klubben värvat den finländska duon Antero Niittymäki och Antti Niemi.
I fjol var han backup bakom Evgeni Nabokov.
– Jag har lärt mig mycket av honom. Det är ju en av världens bästa målvakter. Men det är klart att man blev besviken att jag inte fick chansen i NHL på allvar den här säsongen. Efter förra säsongen sa de till mig att jag kunde bli tillgänlig som förstemålvakt. Men jag är glad över att vara här nu.
• Många fans har efterfrågat Jacob Markströms ersättare. Är du han?
– Det är upp till mig att bevisa det. Just nu tänker jag bara på att få göra min första träning med laget. Jag kan bara göra mitt bästa och förhoppningsvis hjälpa laget på bästa sätt.
• Du gjorde 16 matcher i NHL i fjol och hoppades som sagt ta ytterligare ett steg den här säsongen. Kan du motivera dig i elitserien?
– Jag vill vinna matcher och då kommer motivationen naturligt. Att komma till Brynäs är en bra chans för mig.
• Vad vet du om Brynäs?
– Det är ett spännande lag med lång historia. Jag har pratat med både Douglas Murray och Niclas Wallin (bägge NHL-spelare i San José) om elitserien. Wallin berättade för mig att han har spelat i Brynäs och sa bara positiva saker om klubben.
Men Thomas Greiss kan lika gärna försvinna lika fort som han kom till Brynäs. Om Sharks skulle få skadeproblem på målvaktssidan kan de kalla tillbaka den tyska OS-målvakten.
– Ja, enligt NHL:s reglemente så kunde vi inte skriva ett kontrakt som försäkrade oss att han stannar hela säsongen, säger Brynäs klubbdirektör, Hans-Göran Karlsson.
Samma reglemente har Timrå bittert fått smaka på när de lånade Tom Wandell från Dallas Stars. NHL-klubben valde då att plocka tillbaka honom precis innan slutspelet i Sverige.
Men Hans-Göran Karlsson tror inte att samma sak ska hända Brynäs.
– Nej, det ska mycket till då. San José har dessutom en riktigt duktig målvakt i farmarlaget. Jag tror att vi får behålla Greiss säsongen ut.