Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grejar inte AKB vändningen så är det dags att kalla Bildt åter under M-fanan

Det är en avgörande månad för Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Efter mätningar som beskrivs som "juholtska" i sina fall behöver nedgången stoppas och läget stabiliseras.

Annons

Framför sig har Anna Kinberg Batra en utmanande tid. Nu måste hon visa att tappet stoppats. Helst behöver en återställarrekyl komma med en viss uppgång. Det som utlöste fallet var Moderaternas utspel om att tala med Sverigedemokraterna, men krisen är djupare än så.

Det interna missnöjet med partiledaren kan delas upp i två delar, dels handlar det om Anna Kinberg Batra personligen och dels om opinionskräftgången. I ett parti som vant sig med en mental bild att ligga på 30 procent eller mer så är mätningar under 20 procent krisartat.

Det spelar mindre roll att det ändå är historiskt sett höga siffror för Moderaterna om det också innebär att SD går om och om L & C tillsammans blir större än M.

Det hotar inte bara prestigen utan även statsministerposten. Men det är i det personliga förtroendet som den svåraste utmaningen ligger för Anna Kinberg Batra. Senaste tiden har olika moderater i personliga samtal gett uttryck för att man inte vet vad partiledaren vill.

Jo, en sak vet man, hon vill bli statsminister, men man vet inte varför. Anna Kinberg Batra har nu en dryg månad på sig att visa att de interna kritikerna har fel. Hon behöver vara övertygande om varför hon vill leda landet och vad hon vill åstadkomma.

Läs mer: När partiledarskapet för tankarna till drivved

Moderaterna är inget förlåtande eller nostalgiskt parti. Ska partiet göra en förändring i laguppställningen behöver det ske i vår så att en ny partiledare i alla fall får ett år på sig. Och fortsätter opinionsnedgången under mars kan det bli en panikartad moderat påsk i kulisserna som slutar med partiledarbyte.

Det finns tre ersättarnamn i riksdagen som får betraktas som logiska kandidater. Det är Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson och Johan Forsell. Men de är förknippade med Moderaternas många ändrade positioner.

Det gör att som joker nämns nu förra ministern Mikael Odenberg. Bland de som pratar om Odenberg pekar man på hans inhopp i debatten om Moderaternas vägval som en signal om att han är ett alternativ. Odenberg har också fördelen att han står fri från allt som är jobbigt för Moderaterna just nu; Anna Kinberg Batra, Fredrik Reinfeldt och frågan om samarbete med Sverigedemokraterna.

Samtidigt har Odenberg varit borta länge från partipolitiken och hans avhyvling av partisekreteraren Tomas Tobé i Agenda lär inte ha gett honom nya vänner i dagens partiledning. Om Odenberg är jokern så är Carl Bildt så osannolik att han sannolikt är den bästa kandidaten.

Läs mer: Lägg gamla modeller åt sidan - det är FET-PIN som definierar svensk politik

I Bildt har moderaterna en statsman som endast i sig är mer än hela dagens regering. I en säkerhetspolitisk orostid där man kan hamna i twittergyttjebrottning med Trump likväl som en väpnad konflikt i Östersjön finns det ingen moderat som är mer lämpad som statsministerkandidat. Och glöm det där med att Bildt är för gammal.

I valet 2018 är Bildt 69 år. Donald J Trump var 70 när han valdes till president. Vladimir Putin är bara tre år yngre än Bildt. Österrikes förbundspresident Alexander Van der Bellen var 72 när han valdes. Dessutom skulle Bildt vara en kontrast mot dagens unga partiledaruppställning, vilket Moderaterna har allt att vinna på.

För oss som hoppas på Alliansvalseger i valet 2018 är det bara att hoppas att Moderaterna landar på fötter.

Och kanske ligger nyckeln i att sluta titta på månadens mätningar utan att fokusera på vad man vill uppnå i framtiden.

De två partier som går bäst just nu i opinionen, Centerpartiet och Sverigedemokraterna, har inte valet 2018 i fokus utan 2022…

För läsaren: Detta är en ledartext från Hela Hälsinglands politiska redaktör som också är ansvarig för Hudiksvalls Tidning (C) ledarsida.