Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grillad fisk med kyld laxsås

600 g gös-, lubb- eller blekafilé

1 msk olivolja

1 citron

1 knippa dill

svartpeppar

flingsalt

Till laxsåsen:

2 dl crème fraiche

4 msk majonnäs

1 tsk vitvinsvinäger

200 g kallrökt lax

nymald vitpeppar

Att äta till:

blandad sallad

kokt potatis

citron och dill

1. Se till att fisken är benfri innan den delas i portionsbitar. Lägg bitarna i en skål och ringla över olivolja, saften från en citron samt ”bankad” dill. Det senare är färsk dill som slås sönder med en mortelstöt så dillsmaken verkligen framträder. Ta ett par tag med svartpepparkvarnen och blanda varsamt. Låt stå en halvtimme.

2. Strimla den kallrökta laxen. Blanda crème fraiche, majonnäs och vinäger. Rör ner laxen och smaka av med nymald vitpeppar. Ställ såsen kallt.

3. Grilla fisken över fin glöd, cirka 2-3 minuter per sida. Övergrilla inte, fisken ska vara lätt glansig mot mitten när den delas.

4. Lägg upp fisken på tallrikarna och strö över flingsalt. Servera den kylda laxsåsen till. Kokt färskpotatis, blandad sallad, citron och dill är goda tillbehör.